Dostupni linkovi

Šefica vlade Hongkonga će od Pekinga tražiti pomoć za oživljavanje privrede grada


Šefica vlade Hongkonga Keri Lam

Šefica vlade Hongkonga Keri Lam rekla je u ponedeljak da odlaže godišnje predstavljanje svoje politike dok ne otputuje u Peking da traži od centralnih kineskih vlasti pomoć za mere za oporavak teško pogođene privrede grada.

Ona je to saopštila dva dana pre najavljenog predstavljanja svog godišnjeg plana za tu poluautonomnu teritoriju i u vreme kada se javlja da će kineski predsednik Si Djinping putovati do južnog priobalnog grada Šenzena da obeleži 40. godišnjicu specijalne ekonomske zone.

Lideri Hongkonga obično održe govor o politici na početku svake administrativne godine ali Lam je rekla da taj običaj nije "zacrtan u kamenu".

Izviždana šefica vlade Hong Konga
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:38 0:00

Ona je Pekingu predložila nekoliko mera i tražila od centralnih kineskih vlasti da pomognu da se podstakne hongkoška privreda pogođena zbog pandemije korona virusa i višemesečnih antivladinih protesta prošle godine.

U obraćanju na konferenciji za novinare rekla je da će otputovati u Peking krajem oktobra da se sastane sa raznim ministrima i komisijama da vidi da li će centralne vlasti podržati njene predložene mere, čije detalje nije iznela.

Rekla je da će dobijanjem podrške u Pekingu moći kasnije ove godine da održi svoj govor koji će, kako očekuje, podstaći poverenje u ekonomski oporavak grada.

"Za oživljavanje naše privrede potrebna nam je pomoć kopnenog dela. Moramo bolje da se integrišemo u nacionalni razvojni plan", rekla je Keri Lam.

Najmasovniji protesti u svetu od 1989. godine
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

"Politika podrške centralne vlasti bi doprinela mnogo u podsticanju poverenja u našu privredu kao i u oživljavanju ekonomske aktivnosti Hongkong", dodala je ona.

Lam koja će takođe otputovati u Šenzen sa delegacijom ministara kasnije danas da učestvuje u obeležavanju godišnjice rekla je da nema najavljene sastanke sa predsednikom Si Djinpingom u Šenzenu, o čemu se spekulisalo u medijima.

XS
SM
MD
LG