Dostupni linkovi

Egipat potpisao sporazum sa Grčkom o granici na Sredozemlju


Turski brod za istraživanje nafte u mediteranu, ilustrativna fotografija
Turski brod za istraživanje nafte u mediteranu, ilustrativna fotografija

Predsednik Egipta Abdel-Fatah El-Sisi je potpisom ratifikovao sporazum s Grčkom o medjusobnoj granici na Sredozemnom moru i demarkaciji zone ekskluzivnih ekonomskih prava na traženje nafte i gasa.

Egipatska državna novinska agencija MENA javila je da je sporazum ozvaničen objavljivanjem u službenom listu 10. oktobra.

Bilateralni sporazum su pre više od dva meseca u Kairu potpisali ministri spoljnih poslova Egipta i Grčke.

Sporazumom Egipta i Grčke uspostavlja se "delimična demarkacija granica dve zemlje na moru" i predvidja da će "preostala demarkacija biti postignuta putem konsultacija".

Sporazum Egipta i Grčke mnogi tumače kao odgovor na sličan dogovor njima rivalske Turske i medjunarodno priznate vlade Libije koji je doveo do tenzija u istočnom delu Mediterana, gde Ankara traga za naftom i gasom u podmorju.

Egipat, Kipar i Grčka su kritikovali sporazum Ankare i vlade u Tripoliju, navodeći da on krši njihova ekonomska prava u Sredozemnom moru, čije je podmroje, kako se pretpostavlja, bogato prirodnim gasom.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan nazvao je "bezvrednim" sporazum Egipta i Grčke i obećao da će njegov dogovor s vladom u Tripoliju ostati na snazi.

XS
SM
MD
LG