Dostupni linkovi

Save the Children: Nasilje, glad i nada glavni razlozi zbog kojih devojčice izbeglice napuštaju svoje domove


Deca izbeglice u blizini grčko-makedonske granice kod sela Idomeni (1. mart 2016. godine)
Deca izbeglice u blizini grčko-makedonske granice kod sela Idomeni (1. mart 2016. godine)

Nasilje, glad i nada za boljom budućnošću su tri glavna razloga zbog kojih devojčice napuštaju svoje zemlje porekla u potrazi za boljim životom, pokazalo je globalno istraživanje koje je sprovela nevladina organizacija Save the Children.

Kako je saopštila ova organizacija, deo globalnog izveštaja, sprovedenog na tri kontinenta, je i izveštaj „Devojčice u pokretu na Balkanu“, zasnovan na istraživanju sprovedenom sa devojčicama izbeglicama i migrantkinjama u Grčkoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini.

„Avganistan nije bezbedno mesto za devojčice. Pokušali smo da živimo normalan život, ali smo zbog svoje tri ćerke morali da odemo“, rekla je jedna od majki koja je učestvovala u istraživanju o devojčicama u pokretu na Balkanu, a čija se porodica, preko Srbije, dospela u Bosnu i Hercegovinu.

„Niko me nije pitao da li želim da odem, ali da su me pitali, rekla bih da želim“, rekla je jedanaestogodišnja devojčica iz Iraka intervjuisana u Srbiji.

Procenjeno je da je, samo u prvoj polovini prošle godine, 18 miliona devojaka i devojčica uzrasta do 19 godina napustilo svoje domove u potrazi za bezbednim i dostojanstvenim životom.

Devojčice čine više od 40 posto migrantske populacije koja pristiže na grčka ostrva, dok u Srbiji čine do 33 posto. U Bosni i Hercegovini taj udeo spada na 16 procenata, navodi se u saopštenju organizacije Save the Children, uz napomenu da je ova razlika jedan od razloga koji su motivisali sprovođenje istraživanja na Balkanu.

„Razlike u registrovanom broju devojčica u državama na Balkanu mogu značiti da se one, zbog nedovoljno razvijenog sistema zaštite i podrške, ’gube’ u putu, postajući žrtve trgovine ljudima ili nekih drugih vidova eksploatacije, kao i da ulaze u prisilne brakove ili biraju da se udaju kako bi dobile zaštitu na putu“, navodi Save the Children.

Istraživanje je pokazalo da porodice koje imaju devojčice putuju sporije, i pažljivije, kako bi pokušale da izbegnu brojne rizike za žensku decu. „Zbog nedostatka informacija, porodice često odluke donose na osnovu onoga što im kažu krijumčari, koji na putovanju postaju gospodari života“, navodi se u saopštenju.

Govoreći o policajcima na granicama država na ruti, devojčice su izražavale bes i tugu zbog brutalnosti kojima su izbeglice i migranti izloženi.

Podaci organizacije Save the Children prikupljeni u Srbiji tokom prošle godine govore o tome da su deca bila uključena u svaki treći slučaj prisilnog i neformalnog vraćanja sa granica, dok je svako četvrto dete svedočilo o upotrebi nasilja od strane granične policije.

Ni jedna od porodica koje su učestvovale u istraživanju nije kao glavni razlog napuštanja zemlje porekla navela ekonomske razloge, navodi Save the Children.

Kada govore o zemljama u kojima se nalaze i potencijalnom ostanku u njima, najveći broj njih kaže da tu ne može da zamisli svoju budućnost, i da se niko nije potrudio da ih uveri u suprotno.

XS
SM
MD
LG