Dostupni linkovi

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu za kazneno djelo pomaganja u genocidu


Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Zorana Malinića za kazneno djelo pomaganja u genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine, saopšteno je iz tog Tužilaštva.

Malinića se tereti da je u svojstvu komandanta Bataljona vojne policije, 65. zaštitnog motorizovanog puka Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (GŠ VRS), počinio kazneno djelo pomaganja u genocidu počinjenom u Srebrenici 1995. godine.

Optužnicu protiv Malinić Zorana, rođenog 1961. godine u Sarajevu, nastanjenog u Beogradu i državljanina Republike Srbije podigao je tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine.

„Optuženi se tereti da je, za vrijeme širokog i sistematičnog napada VRS i policije, na civilno stanovništvo bošnjačke nacionalnosti u Zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici, u mjesecu srpnju/julu 1995. godine, prilikom kojeg je djelimično istrijebljena skupina bošnjačkog naroda pri čemu je cjelokupno bošnjačko civilno stanovništvo, uklonjeno iz srebreničke enklave, a muškarci i dječaci ubijeni, u svojstvu komandanta Bataljona vojne policije 65. zaštitno-motorizovanog puka GŠ VRS, svjesno pružio pomoć sudionicima udruženog zločinačkog pothvata u namjeri počinjenja i izvršenja genocida“, piše u saopštenju Tužilaštva BiH.

Pored toga, Malinić se prema optužnici tereti da je 'planirao, nadzirao i koordinirao aktivnosti pripadnika Vojne policije, na području Nove Kasabe i okoline, koji su nakon pada Zaštićene zone Srebrenica, vršili zasjede, presretanja, zarobljavanja i ubijanja civila bošnjačke nacionalnosti.'

U optužnici se navodi i to da su pripadnici Vojne policije, po naredbi i uz odobrenje optuženog, ubili skupinu od 12 zarobljenih civila, među kojima je bilo žena i ranjenih.

„Optužnica se također odnosi i na zarobljavanje i zlostavljanje skupine od najmanje 20 zarobljenika u školi u Novoj Kasabi, kao i zarobljavanje više stotina civila koji su držani u nečovječnim uvjetima na stadionu u Novoj Kasabi, koji su predvečer istog dana, transportirani u pravcu Kravice i Bratunca, držani u objektima za zatočenje, te nakon toga strijeljani i ubijeni na različitim lokacijama gdje su vršene egzekucije žrtava ubijenih u genocidu u Srebrenici.“, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Navode optužnice tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 130 svjedoka, prilaganjem izjava 6 svjedoka koji su u međuvremenu preminuli, 285 materijalnih dokaza dobijenih od tužilaštva pri Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ), uz izjave 28 svjedoka u svjedočenjima datim u MKSJ, te saslušanjem 2 vještaka sudsko-medicinske i vojne struke.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG