Dostupni linkovi

U Sarajevu uhapšena dvojica Avganistanaca zbog ubistva dvije osobe u Bihaću


Policija pred kampom Bira 30. septembra

Policijski službenici Uprave policije Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo (MUP) u saradnji sa Službom za poslove sa strancima, pronašli su i identifikovali te uhapsili dva državljanina Avganistana.

Oni se dovode u vezu sa izvršenjem krivičnog djela ubistvo, koje je počinjeno na području Unsko-sanskog kantona, izjavio je za RSE,
glasnogovornik MUP-a Mirza Hadžiabdić.

Takođe je naveo da su uhapšeni zadržani u prostorijama Uprave policije MUP- a Sarajevskog kantona nakon će biti predati u dalju nadležnost policiji područja gdje je izvršeno krivično djelo, odnosno Ministarstvu unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona.

Dvojica Avganistanaca se dovode u vezu sa masovnom tučom koja se dogodila 30. septembra u naselju Žegar u Bihaću, na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine kada su dva migranta ubijena, a oko 20 je teže ili lakše ranjeno.

"Radi se o Pakistancima, koje su, kako su rekli, napali Afganistanci. Povrede su nanesene hladnim oružjem”, rekao je tada Ale Šiljdedić, glasnogovornik MUP-a USK.

Tuče i ubistva migranata su i ranije su bilježeni u BiH.

Tako je 19. septembra ove godine Tužilaštvo Kantona Sarajevo predložilo jednomjesečni pritvor dvojici državljana Alžira zbog ubistva migranta u naselju Ilidža u Sarajevu. Mjesec dana ranije, krajem avgusta, pripadnici
Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo uhapsili su dvojicu migranata, državljana Maroka, od kojih je jedan osumnjičen za ubistvo, a drugi za pomoć počinitelju nakon krivičnog djela.

Služba za poslove sa strancima Bosne i Hercegovine je početkom septembra 2020. godine, objavila da je nakon postupka readmisije, udaljila 36 stranih državljana koji su ilegalno boravili na teritoriji BiH.

Trenutno u privremenim prihvatnim centrima u BiH boravi 6.594 migranta.

'Nismo zvijeri': Migranti u šumama sjeverozapadne Bosne
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00

XS
SM
MD
LG