Dostupni linkovi

Marko Đurić više nije direktor Kancelarije za Kosovo


Dosadašnji direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Marko Đurić izjavio je da više nije na toj funkciji.

Kancelariju za Kosovo nastaviće da vodi Petar Petković, rekao je Đurić u obraćanju koje je objavila Kancelarija za Kosovo.

Ranije je zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, koji je i član predsedništva vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) izjavio kako će Đurić biti novi ambasador Srbije u Vašingtonu.

Đurić u poslednjem obraćanju kao direktor Kancelarije nije rekao koju će funkciju obavljati u narednom periodu. Izjavio da "da je bio i biće u službi naroda" i da će "koji god posao bude radio u narednom periodu" nastaviti da sarađuje sa timom Kancelarije za Kosovo.

Đurić je na čelu Kancelarije za Kosovo bio od maja 2014. godine. Bio je šef tima za pregovore sa Kosovom u Briselu pod okriljem Evropske unije (Briselski dijalog).

U septembru 2020. godine Đurić je bio član delegacije Srbije u Vašingtonu, gde je 4. septembra potpisan sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova, pod okriljem Sjedinjenih Američkih Država.

U vladajućoj Srpskoj naprednoj stranci (SNS), na čijem je čelu predsednik Srbije Aleksandar Vučić, Đurić obavlja funkciju potpredsednika stranke.

Pre Kancelarije za Kosovo, Đurić je od 2012. do 2014. godine radio kao savetnik za spoljne poslove tadašnjeg predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

XS
SM
MD
LG