Dostupni linkovi

Europol evidentirao 27 islamističkih platformi sa Zapadnog Balkana


Ilustracija
Ilustracija

Antiteroristička Jedinica za internetske istrage i kapacitet prijavljivanja Evropske unije (EU IRU) koja djeluje pri Europolu organizovala je akcioni dan sa fokusom na džihadističku propagandu na internetu koja se distribuira na jezicima država na Zapadnom Balkanu.

Operativne aktivnosti akcionog dana održanog 6. oktobra organizovane su u saradnji sa Hrvatskom, a učestvovale su specijalizovane jedinice iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Slovenije, javlja Evropski policijski ured (EUROPOL).

Procjenjivali su se internetski sadržaji koji šire članovi i simpatizeri Al-Kaide, takozvane Islamske države i grupa povezanih sa ove dvije terorističke organizacije. Procjenjeno je 346 linkova terorističkog sadržaja na 27 platformi tokom prvog akcionog dana koji je uključivao zemlje Zapadnog Balkana.

Jedinice za borbu protiv terorizma iz zemalja učesnica, zajedno sa EU IRU, proučavale su propagandni materijal džihadista, poput video tutorijala, napjeva, naloga na društvenim mrežama koji podstiču na nasilje. Sadržaje su na jezicima zemalja Zapadnog Balkana širile uglavnom lokalne pristalice ciljanih džihadističkih organizacija.

Europolova EU IRU prikupila je materijale koje su poslale zemlje Zapadnog Balkana i sadržaj je evidentiran u bazi podataka. Nakon komparativne provjere podataka sa Europolovim bazama podataka i zemalja učesnica, materijal je takođe upućen internetskim provajderima.

XS
SM
MD
LG