Dostupni linkovi

Uhapšen osumnjičeni za ratne zločine počinjene u Brčkom


Tužilaštvo Bosne i Hercegovine

Pripadnici agencije za istrage i zaštitu (SIPA) su, po nalogu Tužilaštva Bosne i Hercegovine (BiH), u srijedu (7. oktobra), uhapsili Ivana Đurića osumnjičenog za zločin protiv čovječnosti počinjene na području Brčkog 1992. godine, saopštilo je Tužilaštvo BiH.

Đurić je uhapšen u Ugljeviku na istoku BiH, a tereti se za zločine počinjene nad žrtvama bošnjačke, hrvatske i albanske nacionalnosti, nezakonito zatočenim u logoru Luka u Brčkom, 1992. godine.

„Osumnjičeni je pod istragom Posebnog odjela za ratne zločine i tereti se da je za vrijeme širokog i sistematičnog napada vojske, policije i paravojnih formacija, na civilno stanovništvo bošnjačke i hrvatske nacionalnosti na širem području Brčkog, u svojstvu pripadnika Interventnog voda policije, postupao protivno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti civilnih osoba za vrijeme rata“, navodi se u saopštenju.

Iz Tužilaštva BiH navode kako je Posebni odjel za ratne zločine prikupio dokaze koji osumnjičenog terete da je direktno upotrebom vatrenog i hladnog oružja, na surov način, ubio dva zatočena civila bošnjačke nacionalnosti i jednog civila hrvatske nacionalnosti.

On se tereti i da je, zajedno sa Goranom Jelisićem, zvanim “Adolf”, koji je procesuiran i osuđen u Međunarodnom krivičnom sudu u Den Haagu, kao i drugim osobama, u više navrata tukao zatočenike bošnjačke, hrvatske i albanske nacionalnosti palicama, hladnim oružjem kao i za to posebno izrađenim metalnim predmetima, nanoseći im trajne i teške tjelesne i duševne povrede, mučio i zlostavljao zatočenika, pljačkao i otimao novac i odjeću, te činio druga nečovječna djela i mučenja na ponižavajuće načine.

Tokom dana, osumnjičeni će biti priveden postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičenog te odlučiti o daljim aktivnostima u predmetu.

XS
SM
MD
LG