Dostupni linkovi

YUCOM pozvao Brnabić da ne predloži Vulina za budućeg ministra


Samo u poslednjih mesec dana prvi čovek Ministarstva odbrane Srbije je Albance na Kosovu u šest navrata nazvao pogrdnim imenom: Aleksandar Vulin
Samo u poslednjih mesec dana prvi čovek Ministarstva odbrane Srbije je Albance na Kosovu u šest navrata nazvao pogrdnim imenom: Aleksandar Vulin

Nevladin Komitet pravnika za ljudska prava (YUCOM) pozvao je mandatarku za sastav nove Vlade, Anu Brnabić, da izostavi iz predloga budućih ministara Aleksandra Vulina, dosadašnjeg ministra odbrane.

YUCOM podseća da je Vulin kontinuirano u toku svog mandata ministra odbrane javno nazivao Albance pogrdnim i politički nekorektnim nazivom „Šiptari“ i vređao dostojanstvo albanske nacionalne manjine.

„Na taj način, on je pokazao nepoštovanje stavova domaćih sudova da pogrdno označavanje albanske manjine ovim nazivom predstavlja govor mržnje. Vulin je zloupotrebljavajući funkciju ministra odbrane, koristio zvanična saopštenja ministarstva, da bi širio govor mržnje protiv Albanaca sa Kosova“, navodi se u saopštenju.

YUCOM podseća da diskriminacija od strane organa javne vlasti predstavlja najteži oblik diskriminacije prema domaćim i međunarodnim propisima.

U sapštenju se navodi da je Komitet pravnika za ljudska prava, u odsustvu postojanja čelnika institucije Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, podneo tužbu protiv Vulina za utvrđenje govora mržnje.

„U svetlu predloga da se uspostavi Ministarstvo za ljudska prava, ravnopravnost polova i društveni dijalog i jasno zauzetog stava da se odustaje od politike zamrznutog konflikta između Prištine i Beograda, učešće Aleksandra Vulina u budućoj Vladi predstavljalo bi suprotnost proklamovanim ciljevima: da se poštuju ljudska prava i prava manjina kao i da se uspostavi društveni dijalog“, navodi se u saopštenju.

Samo u poslednjih mesec dana, na sajtu Ministarstva odbrane objavljeno je šest saopštenja u kojima Aleksanda Vulin, prvi čovek ministarstva, Albance na Kosovu naziva pogrdnim imenom.

XS
SM
MD
LG