Dostupni linkovi

Čavušoglu u Azerbejdžanu: Sam prekid vatre nije dovoljan


Nagorno-Karabah, 4. oktobar 2020
Nagorno-Karabah, 4. oktobar 2020

Turski šef diplomatije Mevlut Čavušoglu u utorak, 6. oktobra, boravi u Azerbejdžanu, bliskom savezniku Turske, gde se sastao sa predsednikom te zemlje Ilhamom Alijevim.

"U Bakuu smo kako bismo svojoj braći u Azerbejdžanu pokazali podršku i solidarnost naše države i naše nacije," napisao je na Tviteru Čavušoglu 6. oktobra.

Šef turske diplomatije otišao je u posetu kako bi razgovarao o sukobima u Nagorno-Karabahu između azerbejdžanske vojske i armenskih separatista, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Turske.

Govoreći tokom posete Bakuu u utorak, Čavušoglu je naveo da sam prekid vatre neće biti dovoljan za okončanje borbi, prenosi Rojters.

"Vidimo pozive koji dolaze iz celog sveta i koji pozivaju na 'trenutni prekid vatre'. Šta onda? Do sada je bilo prekida vatre, ali šta se dogodilo?" naveo je Čavušoglu.

Naveo je i da se ovi pozivi na prekid vatre "ne razlikuju" od prethodnih.

"Može doći do prekida vatre, ali kakav će biti rezultat?" dodao je. "Možete li reći Armeniji da se odmah povuče sa azerbejdžanske zemlje? Možete li smisliti rješenje za njeno povlačenje? Ne."

Inače, 5. oktobra, Rusija, Francuska i Sjedinjene Države, kopredsedavajući takozvane OSCE-ove Minsk grupe, koja je predvodila mirovne pregovore oko Nagorno-Karabaha od početka 1990-ih, ponovili su svoje pozive na trenutni prekid vatre u Nagorno-Karabahu, rekavši da sukob predstavlja "neprihvatljivu pretnju" stabilnosti regije.

U Nagorno-Karabahu od 27. septembra traju sukobi azerbejdžanskih i armenskih snaga bezbednosti.

Dan ranije je generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozvao Tursku, glavnu saveznicu Azerbejdžana, da utiče da se smiri stanje u u toj oblasti oko kojeg ratuju Azerbejdžan i Armenija.

Armenija i Azerbejdžan se decenijama bore oko Nagorno-Karabaha, oblasti sa većinskim armenskim stanovništvom koja je tokom sovjetske ere pripojena Azerbejdžanu.

XS
SM
MD
LG