Dostupni linkovi

Tači: Izjave Dačića i Vulina štete dijalogu i naporima za pomirenje


Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Tachi) je reagovao na, kako je naveo, "uvredljive izjave dvojice srpskih zvaničnika, ministra spoljnih poslova i odbrane, Ivice Dačića i Aleksandra Vulina".

"Civilne žrtve rata, ubijene od strane Miloševićevog režima, dokaz su da Srbija još uvek nije promenila svoju fašističku politiku. Takve akcije štete dijalogu i podrivaju naše zajedničke napore za pomirenje", napisao je Tači na svom Twiter nalogu.


Samo u poslednjih mesec dana, na sajtu Ministarstva odbrane Srbije objavljeno je šest saopštenja u kojima Vulin, prvi čovek ministarstva, Albance na Kosovu naziva pogrdnim imenom "Šiptarima".

U međuvremenu se šef srpske diplomatije Ivica Dačić, gostujući na beogradskoj televiziji Hepi, upitao „Šta ćemo mi sa Srbima koji pokazuju gde su sahranjeni Albanci širom Srbije?“, na šta je reagovala Vlada Kosova, izrazivši duboko razočarenje.

Kako je navedeno u saopštenju kosovske Vlade, izjave srpskih visokih zvaničnika koji "osim što teško vređaju sve žrtve srpskih zločina, dokazuju svetu da je zvanični Beograd, tokom shih ovih godina, namerno i svesno prikrivao tragove zločina, skrivajući i mesta masivnih grobnica u kojima su završile na stotine-hiljada nevinih civila”.

XS
SM
MD
LG