Dostupni linkovi

Nobelova nagrada za otkriće hepatitisa C


Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu 2020.
Dobitnici Nobelove nagrade za medicinu 2020.

Nobelova nagrada za medicinu ove godine dodeljena je američkim naučnicima Harviju Alteru (Harvey J. Alter) i Čarlsu Rajsu (Charles M. Rice) i britanskom Majklu Hjutonu (Michael Houghton) za "otkriće virusa hepatitisa C", saopšteno je sa Instituta Karolinska.

"Pre njihovog rada, otkriće virusa hepatitisa A i B bili su ključni koraci za napredak" navodi se u saopštenju.

Nobelov komitet naveo je da su trojica naučnika svojim radom, još od sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, doprinela da se objasni glavni izvor hepatitisa koji se prenosi krvlju i koji se nije mogao objasniti prethodno otkrivenim virusima hepatitisa A i B.

“Zahvaljujući njihovom otkriću, sada su na raspolaganju veoma osetljivi testovi krvi na ovaj virus čime se suštinski otklanja hepatitis nakon transfuzije u mnogim delovima sveta, čime se značajno poboljšavanja globalno stanje zdravlja“, navodi ovaj komitet.

Institut je dodao da je otkrićem hepatitisa C otkriven i uzrok preostalih slučajeva hroničnog hepatitisa i omogućeno obavljanje testova krvi i razvoj novih lekova koji su spasili milione života.

Svetska zdravstvena organizacija procenjuje da je više od 70 miliona ljudi u svetu obolelo od hepatitisa, te da od njega umre svake godine 400 hiljada ljudi.

Hepatitis C izaziva cirozu i rak jetre.

Dobitnici će podeliti novčanu nagradu od deset miliona švedskih kruna (1,1 milion dolara).

Ceremonija uručenja priznanja biće održana 10 . decembra u Stokholmu.

XS
SM
MD
LG