Dostupni linkovi

Brnabić na komemoraciji u Jajincima: Srbija pred značajnim izazovima


Spomen park Jajinci, Beograd
Spomen park Jajinci, Beograd

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić izjavila je u nedelju da se Srbija nalazi pred „značajnim političkim i bezbednosnim izazovima“ i to kako je navela, ne samo zbog odnosa sa Prištinom i "vrlo složenih" odnosa u regionu već i zbog „činjenice da su na njenoj teritoriji isprepletani interesi "velikih i moćnih" država“.

Brnabić je na obeležavanju Dana sećanja na stradanje Srba, Jevreja i Roma u Drugom svetskom ratu u spomen kompleksu Jajinci kod Beograda, rekla da „očuvanje slobodne i nezavisne Srbije nije zagarantovano već da zahteva kontinuiranu borbu u teškim okolnostima".

"Zemljama poput Srbije, koje slobodu cene više od svega, taj put je danas teži i izazovniji nego u bilo kom trenutku od završetka Drugog svetskog rata", rekla je premijerka.

Navodeći da je tokom Drugog svetskog rata samo u logoru u Jajincima ubijeno više od 80.000 "nevinih Srba, Jevreja, Roma, pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta, antifašista", Brnabić je kazala da građani Srbije nikada neće zaboraviti istorijske istine da "smo kao narod u oba svetska rata bili na pravoj strani istorije i da smo platili ogromnu cenu za slobodu".

"Naša je dužnost da budemo ponosni na svoju istoriju i veliko zajedničko nasleđe, da nastavimo uvek da baštinimo sećanje na naše pretke koji su se borili za ideale slobode i pravde i da odbacimo svaki pokušaj prekrajanja istorije i relativizacije zločina", rekla je predsednica Vlade Srbije.

Na području gde se sada nalazi spomen-park "Jajinci" predstavnici okupacionih vlasti su od 1941. do 1944. godine, prema različitim podacima ubile između 60.000 i 80.000 ljudi Srba, Jevreja, Roma i pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta i antifašista.

Žrtve su dovođene iz koncentracionih logora na Banjici i sa Sajmišta.

Veliki memorijalni park u Jajincima otvoren je 20. oktobra 1964. godine, a spomenik žrtvama je 1. oktobra 1988. godine postavljen na mestu gde se ranije nalazila najveća grobna raka na strelištu.

XS
SM
MD
LG