Dostupni linkovi

Predsednik SAD i prva dama pozitivni na korona virus


Predsednik SAD i prva dama
Predsednik SAD i prva dama

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp (Donald Trump) saopštio je da su se on i prva dama Melanija (Melania) Tramp testirali na korona virus, da su rezultati pozitivni i da su trenutno u karantinu. Predsednik SAD star 74 godine i zbog toga je u rizičnoj grupi, vest je objavio u tvitu. „Zajedno ćemo to proći“, napisao je.

Trampovi su se testirali nakon što se ispostavilo da je jedna od najbližih asistentkinja predsednika SAD pozitivna na korona virus. Hope Hicks je sa Trampom putovala u Ohajo na TV debatu ove nedelje, prenosi BBC.

Hope Hicks, javetnica američkog predsjednika Trumpa
Hope Hicks, javetnica američkog predsjednika Trumpa

Trampov lekar Šon Konli (Sean Conley) objavio je saopštenje u kome navodi da su predsednik i prva dama „u ovom trenutku dobro i da planiraju da ostanu kod kuće, u Beloj kući, tokom svog oporavka“. „Budite uvereni da očekujem da predsednik nastavi da obavlja svoje dužnosti bez ometanja dok se oporavlja, a ja ću vas obaveštavati o svim budućim događajima“, navodi se u izjavi.

Sin Donalda i Melanije Trump, 14-godišnji Baron (Barron) bio je negativan na testu za korona virus, prema navodima šefice kabineta Melanije Trump, Stefani Grišam (Stephanie Grisham).

"Baron je testiran negativno i poduzimaju se sve mere opreza kako bi se osiguralo da bude siguran i zdrav", rekla je Grišam za CNN.

Izborni proces u SAD nakon što je predsednik zaražen koronom
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:43 0:00

Ranije u četvrtak Tramp je na Tviteru saopštio: „Houp Hicks, koja je toliko radila, a da nije napravila ni malu pauzu, upravo je dobila pozitivne rezultate na test za COVID-19. Strašno! Prva dama i ja čekamo rezultate testova. U međuvremenu započinjemo proces karantina!"

Za sada nije jasno kako će pozitivan test uticati na Trampove aranžmane za drugu predsedničku debatu, koja je zakazana za 15. oktobar u Majamiju na Floridi.

Svi predizborni događaji Trampa odloženi do daljnjeg

No, šef Trampovog izbornog štaba Bil Stepien rekao je da će svi predizborni dogadjaji u kojima učestvuju predsednik SAD Donald Tramp i članovi njegove porodice biti odloženi do daljneg ili pretvoreni u virtuelne.

Bajden negativan na koronu

Bivši potpredsjednik SAD i ovogodišnji protivkandidat Donalda Trampa na pradsedničkim izborima, Džo Bajden (Joe Biden) testiran je i njegov rezultat je negativan na prisustvo korona virusa.

“Potpredsjednik Džo Bajden i dr Džil Bajden (Jill Biden, supruga Džo Bajdena) danas su prošli PCR testiranje na COVID-19 i COVID-19 nije otkriven”, rekao je za CNN Kevin O’Konor (Kevin O’Connor) Bajdenov lekar.

Tramp nije prvi svetski lider koji je pozitivan na korona virus. Ranije ove godine zaraženi su britanski premijer Boris Džonson (Boris Johnson) i brazilski predsednik Žair Bolsonaro (Jair Bolsonaro). Obojica su se u međuvremenu oporavili, mada je Džonson tokom hospitalizacije morao redovno da se leči kiseonikom kako bi olakšao disanje.

Takođe, ovo nisu ni prvi slučajevi zaraze korona virusom u Beloj kući. U maju je sekretarica za štampu potpredsednika Majka Pensa (Mike Pence), Keti Miler (Katie Miller) bila pozitivna i kasnije se oporavila. Istog meseca, član američke mornarice koji je služio kao jedan od ličnih službenika Donalda Trampa bio je pozitivan. Ali iz Bele kuće je tada saopšteno njime nisu pogođeni ni predsednik ni potpredsednik.

Savetnik za nacionalnu bezbednost Robert O'Brajan (Robert O'Brien), brojni agenti tajne službe i radnik u kafeteriji Bele kuće takođe su bili pozitivni.

Korona virusom zaraženo je više od 7,2 miliona Amerikanaca, od posledica bolesti preminulo je više od 200.000 njih. Bela kuća svakodnevno testira pomoćnike i sve ostale koji dolaze u kontakt sa predsednikom.

XS
SM
MD
LG