Dostupni linkovi

Liban od Interpola traži pritvaranje dva državljanina Rusije zbog eksplozije


Posledice ekplozije u Bejrutu

Glavni istražitelj razorne eksplozije koja se u avgustu dogodila u bejrutskoj luci izdao je 1. oktobra dve poternice za kapetanom i vlasnikom broda koji je dopremio hiljade tona amonijum nitrata u Bejrut pre sedam godina, objavila je agencija Asošijejted pres (AP) pozivajući se na Nacionalnu novinsku agenciju Libana.

Gotovo 3.000 tona amonijum nitrata uskladištenog u toj luci eksplodiralo je 4. avgusta, usmrtivši 193 i povredivši 6.500 ljudi, te pričinivši štetu od više milijardi dolara.

AP navodi da je sudija Fadi Savan slučaj predao državnom tužilaštvu i tražio od Interpola pritvaranje dva građanina Rusije.

Agencija nije dala imena dvojice Rusa ali, AP podseća da je Boris Prokošev bio kapetan broda MV Rosus koji je doplovio iz Turske u Bejrut 2013. godine. Igor Grehuškin, ruski biznismen, koji živi na Kipru kupio je taj teretni brod 2012. godine od kiparskog biznismena Haralambosa Manolija.

Grehuškina je policija ispitivala u avgustu na zahtev kancelarije Interpola u Libanu, piše AP.

Više od 20 ljudi, većinom lučkih i carinskih zvaničnika, pritvoreno je posle eksplozije koja se smatra jednom od najvećih nenuklearnih eksplozija ikada zabeleženih.

Eksplozija u Bejrutu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:17 0:00

Brod je poslat iz gruzijske luke Batumi na Crnom moru sa 2.755 tona amonijum nitrata, a tovar je bio namenjen kompaniji eksploziva u Mozambiku.

Nepredviđeno je uplovio u Bejrut u novembru 2013, a u oktobru naredne godine amonijum nitrat je premešten u Skladište 12 u luci i tamo je ostao dok nije eksplodirao. Brod nikada nije isplovio i potonuo je u luci u februru 2018. godine, sudeći po libanskim zvaničnim dokumentima, prenosi agencija AP.

XS
SM
MD
LG