Dostupni linkovi

Vučić pozvao predstavnike Svetske banke da regionu približe 'mini Šengen'


Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa delegacijom Svetske banke u Beogradu, 1. oktobar 2020.
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa delegacijom Svetske banke u Beogradu, 1. oktobar 2020.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić zamolio je predstavnike Svetske banke da inicijativu "mali Šengen" približe partnerima iz okruženja i predoče im "ekonomske benefite koje ova inicijativa može da ima za sve zemlje u regionu".

"Tim pre što prve analize Svetske banke ukazuju na to da bi uvođenje mini Šengena dovelo do velikih ušteda u troškovima trgovinske razmene od čak 10 do 14 odsto na godišnjem nivou", navodi se u saopštenju iz Vučićevog kabineta, emitovanom nakon što se u Beogradu sastao sa predstavnicima Svetske banke.

Inače, deklaraciju o "mini Šengenu" potpisali su krajem 2019. godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijer Severne Makedonije Zoran Zaev i premijer Albanije Edi Rama

Ova deklaracija trebalo bi da pomogne da čitav region Zapadnog Balkana počne da funkcioniše na četiri ključne slobode Evropske unije - sloboda kretanja kapitala, roba, uluga i ljudi.

Njom se predviđa eliminisanje graničnih kontrola i ostalih barijera za lakše kretanje u regionu do 2021. godine, kao i putovanje građana regiona samo uz ličnu kartu, te mogućnost zaposlenja bilo gde ukoliko imaju potvrdu o svojim kvalifikacijama.

Delegaciju Svetske banke predvodila je regionalna direktorka za Zapadni Balkan, Evropu i Centralnu Aziju Linda Van Gelder, a razgovaralo se i o napretku agende za privredni rast i programu Evropske unije "Zeleni rast".

Sagovornici su, kako se navodi u saopštenju, istakli važnost reforme i unapređenja efikasnosti javnog sektora. Sprovođenje ovih reformi, kako se navodi, omogući će Srbiji da dostigne stopu rasta od preko pet odsto već sledeće godine.

Tema razgovora je bila i primena evropskog plana razvoja kroz zeleni rast, što bi Srbiji trebalo da obezbedi srednjoročnu konkurentnost, pristup tržištima EU i fleksibilnost životne sredine.

XS
SM
MD
LG