Dostupni linkovi

Tokijska berza u prekidu ceo dan zbog tehničkog problema


Portparol berze je samo rekao da nisu primetili znake hakovanja (ilustrativna fotografija)
Portparol berze je samo rekao da nisu primetili znake hakovanja (ilustrativna fotografija)

Trgovina na Tokijskoj berzi obustavljena je danas zbog tehničkog problema koji se pojavio na samom otvaranju. "Tokijska berza je rešila da prekine trgovanje na kotiranim vrednostima za ceo dan", navodi u saopštenju grupe koja upravlja berzom. U saopštenju se dodaje da se ne zna kada bi trgovanje moglo da se nastavi.

Nije precizirano o kakvom problemu se radi. Kako je navedeno, kasnije će biti saopšteno da li će berza raditi u petak. Portparol berze je samo rekao da nisu primetili znake hakovanja.

Druge japanske berze, Nagoja, Saporo i Fukoka koje koriste isti sistem kao Tokijska berza takođe su zaustavljene. Berza u Osaki je međutim radila normalno, navela je Japan iksčejndž grupa (Japan Exchange Group).

U ranijem većem tehničkom incidentu na Tokijskoj berzi 2018. privremeno je prekinuto trgovanje, ali poslednji put kada je berza potpuno zaustavljena, što je trajalo samo pre podne, bilo je 2005. godine, podseća Beta. Većina drugih azijskih berzi kao što su Hongkog, Šangaj Južna Koreja i Tajvan danas su zatvorene zbog praznika. Tokijska berza treća je najveća na svetu posle Njujorške i Nasdaka, sa tržišnom kapitalizacijom od gotovo 6.000 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG