Dostupni linkovi

Lutovac: EU spremna da posreduje u dijalogu vlasti i opozicije u Srbiji


Lider Demokratske stranke Zoran Lutovac

Predstavnik Udružene opozicije Srbije (UOS) Zoran Lutovac izjavio je da su predstavnici Evropske unije iskazali spremnost da posreduju u dijalogu vlasti i opozicije i da termin održavanja tih razgovora zavisi od njih.

"Razgovori su u interesu svih građana, ne opozicije niti Evropske unije, nego građana Srbije. Ti razgovori su nam potrebni da bismo imali vladavinu prava, mogućnost za normalna politički život i mogućnost da građani saznaju šta se dešava", kazao je Lutovac novinarima ispred zgrade Regulatornog tela za elekotronske medije (REM).

Naglasio je da o opoziciji građani znaju ono što im govori predsednik Srbije i vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić, te je zato naglasio važnost slobode medija.

Komentarišući izveštaj švedskog Instituta "Vi dem" iz Geteborga, u kojem se konstatuje da demokratija opada u Srbiji, Lutovac je kazao da očekuje da sličan bude i izveštaj Evropske komisije, koji i ranije bio "oštar".

Ocenio je da bi novi izveštaj Evropske komisije takav mogao biti "s pravom" jer ove godine Srbija nije otvorila nijedno poglavlje u pristupnim pregovorima sa Evropskom unijom pošto nije bilo napretka u oblastima vladavine prava i slobode medija.

Zvaničnici Evropske unije pozivali su opoziciju da izađe na izbore. U tom cilju krajem prošle godine bio je organizovan i međustranački dijalog vlasti i opozicije u Srbiji uz posredstvo predstavnika Evropskog parlamenta. Taj dijalog trebalo je da dovede do poboljšanja izbornih uslova, ali je deo opozicije okupljen u Savezu za Srbiju (SZS) smatrao da rezultati koji su postignuti nisu dovoljni za izlazak na izbore.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varhelyi) zatražio je u pismu opoziciji u Srbiji da preuzme “aktivnu ulogu” u međupartijskom dijalogu koji vodi Evropski parlament, ocenivši da je na svim stranama da “odigraju konstruktivnu ulogu u ovom pogledu”.

Radi se o pismu koje je evropski komesar poslao opziciji 10. septembra kao odgovor na na pismo koje je opozicija njemu uputila u julu ove godine.

U tom pismu, predstavnici opozicije u Srbiji su izrazli duboku zabrinost “erozijom demokratije” u zemlji te su zatražili formiranje ekspertske grupe koja bi sačinila izveštaj o stanju demokratije i vladavine prava, kao i stanju u medijima.

XS
SM
MD
LG