Dostupni linkovi

Šib: Otvaranje novih poglavlja Srbije zavisiće od izveštaja EK


Nemački ambadador u Srbiji Tomas Šib

Nemačka i kao predsedavajuća EU prati sprovođenje svih reformi u oblastima od značaja za evropski put Srbije, a odluka o otvaranju novih poglalvlja, kao i do sada, biće donesena na osnovu ocena iz Izveštaja Evropske komisije o napretku reformi u oblasti vladavine prava, rekao je nemački ambadador u Srbiji Tomas Šib (Thomas Schieb), nakon sastanka sa ministarkom za evropske integracije Srbije Jadrankom Joksimović.

Nemački ambasador je izrazio je nadu da će formiranje nove vlade Srbije doprineti ubrzanju sprovođenja reformi u okviru procesa evropske integracije, saopštilo je Ministarstvo.

Šib je potvrdio da se Nemačka u okviru predsedavanja EU zalaže za proces evrointegracije regiona, da je Nemačka čvrsto za saradnju i pomirenje na Zapadnom Balkanu i da podržava Srbiju na putu ka članstvu u EU.

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović sa ambasadorom Nemačke Tomasom Šibom razgovarala je o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji u kontekstu aktuelnog nemačkog predsedavanja EU.

Razgovarali su i o predstojećem Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije i o daljem unapređenju bilateralnih odnosa, saopštilo je Ministarstvo.

Joksimović je ocenila da je Srbija spremno dočekala početak nemačkog predsedavanja EU i da ostaje u potpunosti privržena evropskom putu za koji se opredelila.

"Pored pet spremnih poglavlja za otvaranje, Srbija je u prethodnom periodu ispunila niz aktivnosti, poput revidiranja akcionih planova za ključna poglavlja 23 i 24, usvajanja Medijske strategije u januaru i izrade Akcionog plana za njenu primenu u maju, stupanja na snagu Zakona o sprečavanju korupcije 1. septembra", istakla je Joksimović.

Ona je naglasila značaj Izveštaja Evropske komisije o napretku Srbije, koji je najavljen za početak oktobra, za koji je izrazila uverenje da će biti "realno koncipiran" i da će obuhvatiti sve što je u prethodnih godinu dana postignuto u reformskom procesu.

Joksimović je najavila da će Srbija prihvatiti preporuke, zasnovane na nespornim činjenicama, po kojima će i buduća vlada koncipirati svoje aktivnosti u pregovorima o članstvu u EU, posebno u ključnim oblastima vladavine prava, reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije, jer to očekuju i neni građani.

XS
SM
MD
LG