Dostupni linkovi

Deklaracija Igmanske inicijative povodom 20 godina postojanja


Sastanak Igmanske inicijative u Beogradu, oktobar 2011.

Predstavnici Igmanske inicijative, koalicije organizacija građanskog društva koja se zalaže za normalizaciju odnosa zemalja "dejtonskog četvorougla" - Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore - potpisala je danas u Podgorici, povodom 20 godina postojanja tog pokreta, Deklaraciju u kojoj je navela da njena misija nije završena, jer su u regionu i dalje jake snage koje se suprotstavljaju procesima normalizacije.

"Misija Igmanske inicijative nije završena, jer su na Zapadnom Balkanu još uvek aktivne politike i snage koje su suprotstavljene procesima uzajamnog poštovanja, razumevanja, regionalne saradnje, i nije ostvaren neophodan napredak pojedinih država regiona u procesu evropskih integracija i njihove unutrašnje izgradnje na principima građanskih vrednosti i vladavine prava", navodi se u Deklaraciji o programskim zadacima.

Igmanska inicijativa definisala je 10 programskih zadataka, među kojima je angažovanje na otklanjanju preostalih sporova u odnosima država "dejtonskog četvorougla", te na daljoj izgradnji i jačanju međusobnog razumevanja, poverenja i saradnje u regionu, po uzoru na druge uspešne modele regionalne saradnje, poput Nordijskog modela, kroz veći nivo saradnje sa Evropskom unijom.

Dodaje se da će Igmanska inicijativa delovati u pravcu prepoznavanja, izolovanja i suzbijanja politika i snaga koje otežavaju napredak i funkcionalnost Bosne i Hercegovine, i koje su pretnja njenoj celovitosti i teritorijalnom integritetu, a time i miru, stabilnosti, napretku i saradnji čitavog regiona.

Navodi se da će nastaviti da se zalažu za jačanje vladavine prava, suočavanja sa prošlošću i procesuiranja odgovornih za zločine tokom devedesetih, uzajamnog poštovanja, eliminisanja kleronacionalizma, kriminala i korupcije, ali i za promociju korišćenja pogodnosti koje postoje usled srodnosti kultura i jezika u regionu.

Igmanska inicijativa je saopštila da će se zalagati da se ostvari zadovoljavajući način ostvarenja slobode kretanja ljudi, robe, usluga, kapitala u državama Zapadnog Balkana i uklanjanju preostalih prepreka.

Dodali su da će, između ostalog, posvetiti pažnju položaju mladih, posebno u cilju postizanja sporazuma o uzajamnom priznavanju diploma, unapređujući ekonomski, socijalni i ukupni ambijent za njihovo usavršavanje i zapošljavanje.

Najavili su da će formirati Igmanski klub, koji će operacionalizovati aktivnosti Inicijative i u svakoj od država regiona obezbediti njihovo sprovođenje.

"Pomagaćemo da javni i civilni sektor država Zapadnog Balkana nastavi saradnju u okviru Berlinskog procesa, kako bi njegovi potencijali bili iskorišteni za unapređivanje saradnje i ukupne situacije u regiji i u svakoj državi posebno", piše u saopštenju.

Deklaraciju su potpisali predsednici Saveta inicijative za Crnu Goru, Srbiju i Bosnu i Hercegovinu Branko Lukovac, Aleksandar Popov i Vehid Šehić, kao i kopredsednici Saveta za Crnu Goru, Hrvatsku i Srbiju Branislav Radulović, Eugen Jakovčić i Milan Antonijević.

Igmanska inicijativa je osnovana u novembru 2000. godine, kao jedinstvena mreža više od 100 organizacija građanskog društva, javnih ličnosti, profesora, antiratnih aktivista, analitičara, novinara i kulturnih stvaralaca iz Srbije, Hrvatske, BiH i Crne Gore.

Igmanska inicijativa nastala je u znak sećanja na april 1995. godine, kada je grupa od 38 intelektualaca sa prostora bivše Jugoslavije, preko planine Igman, uspela da uđe u opkoljeno Sarajevo i tim činom demonstrira građansku solidarnost, prkos i otpor ratu i politici razaranja.

XS
SM
MD
LG