Dostupni linkovi

Jure Franko ‘Počasni građanin Sarajeva’


Slovenski skijaš Jure Franko dobitnik je priznanja „Počasni građanin grada Sarajeva“. Tako je odlučilo Gradsko vijeće na sjednici održanoj 30. septembra.

Bivši jugoslovenski skijaš u alpskom skijanju Jure Franko osvajač je srebrene medalje u veleslalomu na XIV zimskim olimpijskim igrama 1984.godine u Sarajevu. T je bila prva medalja koju je osvojio neko iz Skijaške reprezentacije Jugoslavije. Tada je i nastala krilatica "volim Jureka više od bureka".

Prije četiri godine, pšovodom obilježavanja godišnjice od održavanja Olimpijskih igara u Sarajevu, skijaš Jure Franko, rekao je kako se sjeća tog za njega posebno sretnog doba.

„Oni su nama tada obećali kao nagradu videorekorder od Hitačija. I razmišljao sam: ’Ako vozim vrlo dobro u drugoj vožnji, dobiću videorekorder!’“, kaže Franko.

No, ne veže ga samo Olimpijada sa Sarajevom. Naime, Franko je 2006.godine pokrenuo inicijativu u saradnji sa Skijaškim savezom BiH, te o svom trošku odveo 15 djece iz "Kinder sela" na Zimske olimpijske igre u gradu Sestrijere u Italiji.

Po slovenskom skijašu dato je ime planinarskom domu podno zapadnog grebena koji vodi ka vrhu Trebevića, iznad Sarajeva.

Planinarski dom na Trebeviću izgradio je Slovenac Primož Juvan, koji godinama živi u Sarajevu.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Franku će biti uručena Povelja Grada Sarajeva.

XS
SM
MD
LG