Dostupni linkovi

Suspendovan Tviter nalog mađarske vlade


Mađarski premijer Viktor Orban
Mađarski premijer Viktor Orban

Zvaničan Tviter nalog mađarske vlade suspendovan je "bez upozorenja i objašnjenja", izjavio je u sredu njen portparol Zoltan Kovač.

"Izgleda da je došao ovaj novi vrli svet u kojem tehnološki giganti ućutkuju one koji imaju drugačije mišljenje. Preduzeli smo neophodne korake i očekujemo zvanično objašnjenje od Tvitera", rekao je portparol mađarske vlade.


Kovač je ocenio da je "to veoma interesantno s obzirom na činjenicu da će Evropska komisija danas objavljuje prvi izveštaj o vladavini prava".

Istovremeno, Evropska komisija je, u izveštaju o poštovanju vladavine prava u zemljama članicama objavljenom u sredu, kritikovala mađarske i poljske vlasti, u trenutku kada rastu tenzije u odnosima Brisela i Budimpešte.

Kako prenosi Frans pres, Komisija izražava "veliku zabrinutost" zbog posledica reforme pravosuđa po nezavisnost sudija u Mađarskoj.

Ovaj prvi izveštaj pokriva četiri oblasti: efikasnost i nezavisnost sudstva, borbu protiv korupcije, pluralizam medija i slobodu štampe, uravnoteženost vlasti i ulogu civilnog društva.

Mađarska vlada je u utorak zatražila ostavku potpredsednice Evropske komisije Vere Jurove zbog "uvredljivih javnih izjava" o demokratiji u Mađarskoj i saopštila da će prekinuti "sve političke kontakte" sa njom.

Jurova je u intervjuu za Špigel izjavila da Orban voli da kaže da gradi liberalnu demokratiju, ali da bi ona rekla da "gradi bolesnu demokratiju".

Tviter je ove godine blokirao više tvitova američkog predsednika Donalda Trampa zbog iznošenja dezinformacija.

XS
SM
MD
LG