Dostupni linkovi

Beloruske vlasti suspendovale rad nezavisnog sajta Tut


Zastava medijske kuće Tut.by

Beloruske vlasti 29. septembra su na tri meseca suspendovale rad nezavisnog informativnog sajta Tut.by, koji aktivno pokriva protestni pokret protiv Aleksandra Lukašenka, čija je inauguracija za šesti mandat predsednika izazvala proteste širom zemlje.

Belorusko Ministarstvo informisanja navelo je da je rad sajta suspendovan od 1. oktobra do 30. decembra.

Privremeni prekid rada sajta donet je u okviru sudske procedure koju je pokrenulo to ministarstvo zbog "informacija čije je emitovanje zabranjeno".

Belorusiju potresaju protesti od početka avgusta posle izbora čije rezultate, prema kojima je Lukašenko pobedio, ne priznaju Evropska unija ni Sjedinjene Američke Države.

Glavne opozicione ličnosti i novinari su uhapšeni ili primorani na egzil.

Sajt Tut.by, osnovan 2000. godine glavna je nezavisna medijska organizacija u Belorusiji koja je ranije bila predmet pritisaka vlasti. Sajt prenosi proteste, emituje video snimke i fotografije okupljanja opozicije i žrtava represije.

Tut.by je saopštio da od 1. oktobra gubi status medija koji mu omogućava da legalno prenosi informacije iz konfliktnih i rizičnih zona tokom velikih protesta i drugih važnih društvenih dešavanja u Belorusiji.

Zbog nedostatka akreditacija, mnogi mediji bliski opoziciji u Belorusiji rade ilegalno, podseća agencija Frans pres (AFP). Nekim dopisnicima zapadnih medija ukinute su akreditacije od početka protesta.

Liderka opozicije Svetlana Tihanovskaja, koja se nalazi u Litvaniji, odmah je reagovala i osudila tu meru "protiv prava na istinu".

XS
SM
MD
LG