Dostupni linkovi

Džaferović u UN-u, glavna tema ekonomija


Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović obratio se na sastanaku lidera na marginama 75. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija pod nazivom "Finansiranje razvoja u doba i poslije pandemije Covid-19", u organizaciji premijera Kanade Justina Trudeaua, generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa i premijera Jamajke Andrewa Holnessa.

On je tom prilikom podsjetio da je Bosna i Hercegovina zemlja sa najvećim prilivom doznaka iz inostranstva, oko 9 posto BDP-a, i da bi ukoliko ostane bez njih ekonomija bila u značajnoj mjeri ugrožena.

''Na osnovu njih funkcioniraju mnogi segmenti ekonomije i znatan broj stanovnika podupire svoj životni standard. Poremećaji u njihovom prilivu može imati znatan uticaj na domaću ekonomiju. Strane direktne investicije su također važan izvor vanjskog finansiranja, ali i dobijanja novih tehnologija i pristupa stranom tržištu, zato je neophodno inicirati da se nastave i da se eliminiraju zapreke i zatvaranje tokova iz razvijenog svijeta,'' kazao je Džaferović.

On je u svom govoru takođe naznačio da teret dugovanja ne predstavlja za Bosnu i Hercegovinu akutan problem i servisiranje je uredno i stabilno. Ali krizna vremena traže da se učine napori na olakšavanju položaja dužnika, da se privremeno rasterete da bi se fiskalni prihodi mogli iskoristiti za saniranje šteta i spašavanje ekonomije.

''Globalna likvidnost i finansijska stabilnost - hitna finansijska pomoć koju je naša zemlja dobila – ili je na putu da dobije - imala je vrlo pozitivan efekat za našu likvidnost i ublažila je posljedice krize. Ona pokazuje koliko je važno da se obilato intervenira u ovakvim vremenima, i pozdravljamo dalje napore da se proširi pomoć i alocira prema zemljama sa potrebama, jer to sprečava urušavanje postojeće međunarodne monetarne arhitekture i omogućava ekonomsku saradnju zemalja, ''kazao je Džaferović.

On je podcrtao da se nelegalni finansijski tokovi moraju strogo nadzirati i otkrivati, te da je BiH spremna da učestvuje u međunarodnoj koordinaciji na otkrivanju nelegalnih finansijskih tokova.

XS
SM
MD
LG