Dostupni linkovi

Skupština Beograda usvojila odluku o bratimljenju sa Banjalukom


Beograd, ilustrativna fotografija
Beograd, ilustrativna fotografija

Skupština Beograda usvojila je na sednici 28. septembra odluku o bratimljenju Beograda sa Banjalukom, saopštila je gradska uprava na sajtu Beoinfo.

Nikola Nikodijević, predsednik Skupštine Grada, rekao je da između Beograda i Banjaluke postoje tradicionalne prijateljske, rodbinske i poslovne veze.

„Poslednjih godina kontakte smo intenzivirali, naročito u oblastima obrazovanja, kulture, sporta, a na vrlo visokom nivou počeli smo i sa razmenom privrednih delegacija. Počinjemo da realizujemo i zajednički nastup na trećem tržištu, te je bratimljenje kruna saradnje na veliko oduševljenje ljudi iz Republike Srpske, a verujem i Beograđana“, rekao je Nikodijević.

On je saopštio da Beograd zvanično ima bratske odnose sa tridesetak gradova na različitim kontinentima i da poslednjih decenija postoji izražena potreba da se takav sporazum potpiše i sa Banjalukom.

Veće Beograda 10. septembra usvojilo je Predlog odluke o bratimljenju Grada Beograda i Grada Banjaluke i uputilo ga Skupštini Grada Beograda na usvajanje. Kako je ranije saopštila gradska vlast, Povelja o bratimljenju biće potpisana u oktobru čime će Beograd i Banjaluka i zvanično postati bratski gradovi.

Najavljeno je da će se time obavezati na saradnju u oblastima od zajedničkog interesa, kao i na razmenu znanja i iskustva kulturi, obrazovanju, nauci, turizmu i sportu, dok će svake godine biti organizovani Dani Beograda u Banjaluci i Dani Banjaluke u Beogradu.

Na sednici Skupštine Beograda u ponedeljak 28. septembra, kako je saopšteno na sajtu Beoinfo, gradski parlament usvojio je i odluke o podizanju spomenika legendarnim gradonačelnicima glavnog grada Srbije Branku Pešiću, Vladi Iliću i Milošu Savčiću.

XS
SM
MD
LG