Dostupni linkovi

Trump kaže da je platio 'milione dolara' poreza


Američki predsjednik Donald Trump izjavio je u ponedeljak da je platio “milione dolara poreza”, ali da je imao pravo na smanjenje vrijednosti kao i porezne olakšice te da “nije u prednosti” jer ima više imovine no duga, prenosi Reuters.

Trump je u nizu tweetova odgovorio na navode izvještaja New York Timesa (NYT) da je platio samo 750 dolara federalnog poreza na dohodak 2016. i 2017. godine, nakon što je godinama prijavljivao velike gubitke iz svojih preduzeća.

NYT u izvještaju objavljenom 27. septembra navodi da američki predsjednik nije platio savezni porez na dohodak u čak deset do 15 prethodnih godina.

List navodi takođe da Trump navodno nije platio nikakav porez ili je platio ograničen savezni porez, tako što je prijavio gubitak više novca nego što je zaradio, koristio je porezne odbitke na lične troškove i oslanjao se na porezne olakšice za poslovanje kako bi smanjio svoje porezne obaveze.

Na konferenciji za novinare nakon što je New York Times objavio ovaj izvještaj, Trump je odbacio optužbe o neplaćanju poreza kao “lažnu vijest”.

“Platio sam milione dolara u taksama, ali sam imao pravo, kao i svi drugi na smanjenje vrijednosti i porezne olakšice”, napisao je na Twitteru.

Republikanski predsjednik, koji će se u utorak suočiti tokom prve debate sa demokratskim kandidatom Joe Bidenom, rekao je da ima “izvanrednu imovinu”, prenosi Reuters.

Međutim, odbio je objaviti svoje porezne prijave, kao što su to ranije radili predsjednici i predsjednički kandidati. Trump kaže da je to zato što se nalazi pod revizijom Poreske uprave, ali, kako navodi Reuters, iz Uprave su rekli da nema razloga zbog kojih ne bi mogao objaviti svoje poreze dok se nalazi pod revizijom.

Trump je također optužio NYT da su nelegalno došli do njegovih poreznih podataka, što oni poriču. Također, odbacio je njihov izvještaj kao netačan.

XS
SM
MD
LG