Dostupni linkovi

Preliminarni rezultati: Švajcarci odbacili ograničenje Sporazuma o slobodi kretanja sa EU


Detalj sa referenduma u Švajcarskoj (arhivska fotografija: 2017)
Detalj sa referenduma u Švajcarskoj (arhivska fotografija: 2017)

Švajcarski birači odbacii su na referendumu održanom u nedelju, 27. sepembra, predlog desničarske stranke da se ograniči broj građana Evropske unije (EU) kojima je dozvoljeno da žive i rade u toj zemlji, pokazuju preliminarni rezultati.

Švajcarska televizija SRF je nakon zatvaranja birališta saopštila da preliminarni rezultati zasnovani na delimično prebrojanim glasovima pokazuju da je većina glasača odbila meru.

Ta mera, koju zagovara desničarska populistička Švajcarska narodna stranka, omogućila bi švajcarskim državljanima preferencijalni pristup radnim mestima, socijalnoj zaštiti i pogodnostima u odnosu na one iz 27-članog bloka.

Da je usvojen, predlog bi dodatno zaoštrio odnose Švajcarske i Evropske unije i doveo do recipročnih mera kojima bi bili pogođeni Švajcarci koji žele da žive i rade u EU.

U Švajcarskoj živi oko 1,4 miliona građana EU, a oko 500.000 Švajcaraca živi u zemljama EU.

Na sličnom referendumu 2014. godine, Švajcarci su tesno izglasali ograničavanje pristupa građanima EU da žive i rade u Švajcarskoj.

Zakonodavci su, međutim, odbili da u potpunosti primene referendum strahujući od velikog uticaja na švajcarsko društvo i preduzeća, što je navelo Narodnu stranku da ponovo vrati to pitanje na glasanje ove godine.

XS
SM
MD
LG