Dostupni linkovi

Hrvatski socijaldemokrati – bez predsjednika u prvom krugu izbora


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Oporbeni socijaldemokrati (SDP) novog će predsjednika dobiti tek u drugom krugu unutarstranačkih izbora, u subotu 3. listopada.

Nitko od petoro kandidata i kandidatkinja nije dobio potrebnih 50 posto glasova, a za sada je sigurno samo da u drugi krug ide socijaldemokratski saborski zastupnik Peđa Grbin koji je nakon 77 prebrojanih glasova dobio 43 posto, izvijestio je u 22.30 na konferenciji za novinare u sjedištu stranke u Zagrebu potpredsjednik izbornog povjerenstva Stjepan Mikulandra.

Kandidati za drugog sudionika drugog kruga su socijaldemokratski krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, koji je dobio 23 posto glasova i šef socijaldemokrata u Splitsko-dalmatinskoj županiji Ranko Ostojić koji je dobio 19 posto glasova.

Kako je prebrojano svega 70 posto biračkih mjesta, moguće je da se u prerojavanju preostalih glasova ta razlika izgubi, pa će konačni rezultati biti priopćeni kasnije tijekom noći.

Sada je jasno da u drugi krug neće ići načelnica općine Omišalj na Krku Mirela Ahmetović koja je dobila 13 posto glasova i pulski socijaldemokrat Marino Percan koji je dobio 0,4 posto glasova.

Pravo glasa je imalo oko 11.800 članova.

Mikulandra je izvijestio da je na biračka mjesta za izbor novog vodstva SDP-a izišlo njih 8.170.

„Bilo je malo nepravilnosti, to će se ocijeniti, uglavnom su sitne stvari, ništa posebno”, rekao je vršitelj dužnosti predsjednika SDP-a Zlatko Komadina nešto prije zatvaranja birališta oko 18.30.

Izbori su bili održani na 286 izbornih mjesta, a biralo se i 17 članova Predsjedništva među 48 kandidatkinja i kandidata i 103 člana Glavnog odbora među tristotinjak kandidata.

Izborni sustav uređen je na način da će se osigurati rodni paritet i regionalna zastupljenost.

Povod za izbore je poraz SDP-a na izborima u srpnju, kojeg su neki u medijima nazvali čak i „katastrofalnim“.

SDP s partnerima osvojio je na tim izborima 41 od ukupno 151 mandata, čak 10 manje nego na izborima 2016. godine.

Međutim, kriza u stranci nije od jučer - SDP je od izbora 2011. godine do izbora 2020. godine u apsolutnim brojkama izgubio oko pola milijuna glasača, dio njegovih birača otišao je u protestne stranke na desnom dijelu političkog spektra, a dio u lijevo-zelenu koaliciju koja se pojavila na izborima 2020. godine.

Mediji i analitičari su prije izbora prednost davali Grbinu i Kolaru, gdje se Kolara svrstava u struju blisku dosadašnjem predsjedniku Bernardiću, a Grbina su podržali ljudi bliski bivšem predsjedniku SDP-a i sadašnjem predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću.

Izborni pobjednik ili pobjednica bit će četvrta osoba na čelu SDP-a. Prvi je bio Ivica Račan (1990-2007), nakon njega Zoran Milanović (2007-2016) , pa Davor Bernardić (2016-2020).

XS
SM
MD
LG