Dostupni linkovi

Nakon hapšenja Nasim Haradinaj sproveden u pritvor


Policija ispred Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova u Prištini, 25. septembar

Specijalizovano tužilaštvo je potvrdilo da je 25. septembra uhapsilo Nasima Haradinaja, nakon čega je on prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Kako se navodi u saopštenju za medije, na osnovu Zakona o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, nalog za hapšenje je izdat zbog krivičnih dela protiv pravosuđa, odnosno zastrašivanja svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka, prema Krivičnom zakonu Kosova.

“Informacije o datumu i vremenu održavanja prvog stupanja Nasima Haradinaja pred sudiju biće objavljene u najskorije vreme”, navodi se u saopštenju za medije.

Iz Kancelarije Specijalizovanog tužioca je 26. septembra saopšteno da je Haradinaj uhapšen 25. septembra na osnovu naloga za hapšenje koje je izdao sudija Specijalizovanih veća Kosova.

Dodaje se da je Misija Evropske unije za vladavinu prava na Kosovu (EULEX), u skladu sa svojim mandatom i zakonodavstvom Kosova, obezbedila je operativnu i logističku podršku Specijalizovanom tužilaštvu.

Kosovska policija (KP) je takođe pružila operativnu podršku Specijalizovanom tužilaštvu.

Osim, Haradinaja, pripadnici Specijalizovanog tužilaštva i EULEX- a su 25. septembra u Prištini uhapsili i predsednika Udruženja ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova Hisni (Hysni) Gucatija.

Specijalizovana veća Kosova sa sedištem u Hagu su saopštila da je Gucati uhapšen zbog krivičnih dela protiv pravosuđa, odnosno zastrašivanja svedoka, odmazde i povrede tajnosti postupka, prema Krivičnom zakonu Kosova.

Poslednjih nedelja, Udruženje ratnih veterana Oslobodilačke vojske Kosova je u tri navrata saopštavalo da im anonimna osoba dostavlja na "hiljade dosijea sa imenima svedoka i njihovim adresama".

Autentičnost tih dokumenata nije potvrđena, dok je tužilaštvo u Hagu pokrenulo istragu o tome i nakon svake objave, konfiskovalo dokumente u kancelariji tog udruženja.

Hoti: Na postupke Specijalizovanih veća gledati kao na nezavisna delovanja pravde

U međuvremenu, premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti je ocenio da postupke Specijalizovanih veća treba (Specijalni sud) posmatrati kao „nezavisna delovanja pravde“.

Hoti je 26. septembra na svom Facebook nalogu napisao da njegova Vlada veruje u pravdu, napominjući da je ona iznad svega i da je treba u potpunosti poštovati.

"Takođe, Vlada Kosova prepoznaje kao čistu i svetu svrhu borbu za slobodu naroda Kosova", napisao je Hoti.

Inače, Specijalizovano tužilaštvo je 24. septembra, uhapsilo Saljiha (Salih) Mustafu, jedanog od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova u zoni Lap.

Njegovo prvo pristupanje sudu biće održano u ponedeljak, 28. septembra a kako se navodi u saopštenju iz Specijalizovanih veća, na teret mu se stavlja individualna krivična odgovornost za ratne zločine po međunarodnom pravu, odnosno za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo.

Specijalizovano tužilaštvo Kosova u Hagu, bavi se istragom navodnih zločina pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjenih nad etničkim manjinama i političkim rivalima.

Na Kosovu mnogi su se protivili formiranju ovog suda budući da se bavi samo navodima iz izveštaja Dika Martija, u kojem se ne pominju i srpski zločini na Kosovu.

Veterani OVK u nekoliko navrata su i protestvovali, a krajem 2017. u Skupštini Kosova je čak izvršen neuspeli pokušaj ukidanja suda, na šta je međunarodna zajednica oštro reagovala.

XS
SM
MD
LG