Dostupni linkovi

Mustafa prvi put pred Specijalnim sudom u ponedeljak


Specijalni sud u Hagu

Prvo pristupanje sudu Saljiha Mustafe (Salih), jedanog od osnivača Oslobodilačke vojske Kosova (OVK), zone Lap, biće održano u ponedeljak, 28. septembra, u 15 časova, u sudnici Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Kako se navodi u saopštenju iz Specijalizovanih veća, optužnica protiv Saljiha Mustafe potvrđena je 12. juna 2020.

Specijalizovano tužilaštvo je Saljiha Mustafu uhapsilo 24. septembra, posle čega je istog dana prebačen u pritvorski objekat Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

Saljih Mustafa se u optužnici tereti da je individualno krivično odgovoran za ratne zločine po međunarodnom pravu, odnosno za proizvoljno lišavanje slobode, surovo postupanje, mučenje i ubistvo. Javna redigovana verzija optužnice nalazi se ovde.

Inače, Salih Mustafa je u poslednje vreme bio i viši zvaničnik u Ministarstvu odbrane Kosova.

Specijalizovano tužilaštvo u Hagu, kosovska institucija formirana na insistiranje međunarodne zajednice, bavi se istragom navodnih zločina pripadnika Oslobodilačke vojske Kosova počinjenih nad etničkim manjinama i političkim rivalima koji se pominju u izveštaju Saveta Evrope iz 2011, čiji je autor švajcarski senator Dik Marti.

Prve optužnice podnete su u februaru tekuće 2020. godine. Specijalizovano tužilaštvo je krajem juna saopštilo da je aprila prosledilo optužnicu na razmatranje za ratne zločine i zločine protiv čovečnosti protiv predsednika Hašima Tačija (Hashim Thaci), lidera Demokratske partije Kosova Kadri Veselija (Kadri Vesli) i drugih lica čija imena nisu objavljena.

XS
SM
MD
LG