Dostupni linkovi

Papa Franjo šalje pomoć migrantima u BiH


Papa Franjo
Papa Franjo

Papa Franjo je u povodu Svjetskog dana migranata i izbjeglica, koji se obilježava 27. septembra, preko Apostolske nuncijature u Bosni i Hercegovini (BiH) uputio podršku i pomoć migrantima koji se nalaze u nekoliko kampova u BiH, kao i onima koji se o njima brinu.

U saopštenju iz Apostolske nuncijature u BiH navedeno je kako će ova donacija omogućiti dobavljanje odjeće, sanitarnih potrepština, pokrivača i hrane.

"Papa će svojom donacijom podržati uspostavu dviju službi za prihvat i koordinaciju aktivnosti u tranzicijskim centrima Ušivak (kod Sarajeva) i Sedra (kod Bihaća na sjeverozapadu BiH), gdje su smještene obitelji i maloljetnici bez pratnje", priopćeno je iz Apostolske nuncijature u BiH.

Od početka godine Ministarstvo sigurnosti BiH registrovalo je oko 10.000 migranata, te zabilježilo svakodnevne nove dolaske.

Prema podacima Međunarodne organizacije za migracije (IOM) trenutno se u BiH nalazi više od 5.700 migranata smještenih u sedam prihvatnih centara pod ingerencijom ove organizacije.

U BiH ima ukupno osam migrantskih centara ("Bira", "Miral", "Sedra", "Lipa", Đački dom u Bihaću - na području Unsko-sanskog kantona, na zapadu BiH, "Ušivak", "Blažuj" - na području Kantona Sarajevo i "Salakovac", u okolini Mostara, na jugu BiH).

U povodu Svjetskog dana migranata i izbjeglica apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto izjavio je "kako nas strahovi i brojne predrasude drže podalje od migranata i često nam priječe da im budemo bližnji i služimo im s ljubavlju".

Raspodjela pomoći povjerena je katoličkim humanitarnim organizacijama koje djeluju na terenu: Caritasu BiH, Talijanskom Caritasu, Ipsia-Acliu te Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih Ivan Pavao II.

XS
SM
MD
LG