Dostupni linkovi

Dvojica policajaca ranjena na protestima zbog slučaja ubistva Breonne Taylor


Louisville: Suzavac, šok bombe i pucnjava
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:19 0:00

Louisville: Suzavac, šok bombe i pucnjava

Dvojica policajaca ranjena su iz vatrenog oružja u Louisvilleu, najvećem gradu američke savezne države Kentucky, tokom protesta koji su u srijedu započeli nakon što je objavljeno da nijedan od trojice osumnjičenih policajaca neće biti optužen za ubojstvo Afroamerikanke Breonne Taylor.

Vijest je objavio vršitelj dužnosti šefa policije u Louisvilleu Robert Schroeder u kratkom obraćanju medijima.

"Vrlo sam zabrinut za sigurnost naših djelatnika. Dvojica policajaca su ranjena i vrlo je ozbiljno. Radi se o opasnom stanju. Sigurnost naših djelatnika i zajednice kojoj služimo su od najveće važnosti", izjavio je Schroeder.

CNN je izvijestio da je jedan policajac završio na operaciji, ali da su obojica u stabilnom stanju te da im život nije ugrožen.

Robert Schroeder je objavio da je uhićen jedan osumnjičenik.

CNN je objavio da je većina ljudi došla mirno protestvovati te da su sukobi izbili kad su policijske snage prepriječile put skupini demonstranata.

Policijski narednik Lamont Washington je izjavio da je u Louisvilleu uhapšeno najviše 46 demonstranata.

Protesti su organizirani i u drugim američkim gradovima, a hapšenje demonstranata bilo je i u Atlanti. Demonstranti su i na ulicama New Yorka.

Trojica policajaca oslobođena krivnje za smrt Breonne Taylor

Trojica policajaca, koji su 13. marta tokom racije u Louisvilleu upali u stan Afroamerikanke Breonne Taylor i usmrtili je hicima iz vatrenog oružja, u srijedu su oslobođeni krivnje za njezinu smrt, što je ponovno izazvalo protestna okupljanja na ulicama najvećeg grada u saveznoj američkoj državi Kentucky.

Jonathan Mattingly i Myles Cosgrove potpuno su oslobođeni bilo kakve krivnje, dok je Brett Hankinson optužen za nehajno ugrožavanje ljudskih života, jer su neki od njegovih hitaca ugrozili obitelj u susjednom stanu.

Prema krivičnom zakonu u Kentuckyju to djelo spada u skupinu najlakših krivičnih djela i po svakoj od tri tačke optužnice Brett Hankinson najviše može dobiti pet godina zatvorske kazne.

Hankinson je u junu dobio otkaz, nakon što je utvrđeno da je nehajno ispalio deset metaka tokom racije, dok su Mattingly Crosgrove raspoređeni na službeničke poslove.

Trojica policajaca, koji nisu nosili uniforme tokom racije povezane s ilegalnom prodajom narkotika, malo iza ponoći 13. marta su lupanjem po vratima probudili 26-godišnju medicinsku sestru i njezina partnera Kennetha Walkera te upotrijebili tzv. "ovna" kojim su provalili u stan, za što su imali valjani sudski nalog pod sumnjom da je stan mjesto u kojem bivši partner Breonne Taylor i osuđivani preprodavač narkotika Jamarcus Glover prima pakete.

Walker, koji ima dozvolu za nošenje oružja, zapucao je prema policajcima ne znajući o kome se radi i pogodio Jonathana Mattinglyja u nogu.

Prema balističkom izvještaju FBI-ja, policajci su uzvratili ispalivši 32 hica, a šest metaka je pogodilo Breonnu Taylor.

U stanu nisu pronađeni nikakvi narkotici.

Ubistvo Breonne Taylor pokrenulo je proteste u Louisvilleu u kojima su članovi obitelji ubijene Afroamerikanke i brojni aktivisti tražili da trojica policajaca, koji su svi bijelci, budu optuženi za taj zločin. No, porota je nakon pregledavanja dokaza odbacila optužbe za ubistvo.

Glavni tužitelj savezne države Kentucky Daniel Cameron objavio je odluku porote na konferenciji za medije, dok su se demonstranti protiv rasne nepravde i policijske brutalnosti počeli okupljati na ulicama Louisvillea.

Afroamerički republikanac Cameron je na konferenciji za medije objavio da su dvojica policajaca, Mattingly i Crosgrove, "imali opravdani razlog za samozaštitu i time ne mogu biti izloženi krivičnom progonu", iako je istragom utvrđeno da je hitac iz oružja Mylesa Cosgrovea usmrtio Breonnu Taylor.

"Ako se vodimo emocijama ili bijesom, onda nema pravde. Pravda rulje nije pravda. Pravda koja se traži nasiljem nije pravda. To samo postaje osveta", izjavio je Cameron dodajući da FBI još uvijek istražuje moguće kršenja federalnih zakona u ovom slučaju.

Američki predsjednik Donald Trump je pohvalio Camerona za "obavljanje fantastičnog posla". "Mislim da je on zvijezda", izjavio je Trump tokom konferencije za medije u Bijeloj kući, upitan za reakciju na odluku u slučaju ubojstva Breonne Taylor.

Uoči objave odluke porote, gradonačelnik Louisvillea Greg Fischer je saopštio odluku o 72-satnom periodu zabrane kretanja ulicama u razdoblju od 21:00 do 6:30 sati ujutro.

Još u utorak je u Louisvilleu proglašeno stanje opšte opasnosti, a na ulice su poslane i jedinice Nacionalne garde, za što je američki predsjednik pohvalio guvernera Kentuckyja.

XS
SM
MD
LG