Dostupni linkovi

Vučić u UN: Konačni dogovor Srbije i Kosova samo uz kompromis


Aleksandar Vučić
Aleksandar Vučić

Verujemo da ćemo nakon dugačkog i teškog dijaloga biti u stanju da postignemo konačni dogovor sa Prištinom, ali budite uvereni da Srbija nikada neće pristati na poniženja, izjavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u obraćanju Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) u sredu uveče.

„Prihvatanje bilo čega što nije kompromis za nas nije opcija. Pod kompromisom podrazumevamo da obe strane moraju jednako biti ili zadovoljne ili nezadovoljne. Dijalog između Beograda i privremenih institucija u Prištini je pravi put za postizanje održivog rešenja između dve strane, ali polazna tačka nikako ne može biti poniženje i takozvana nezavisnost Kosova“, rekao je Vučić u govoru koji je održao posredstvom video linka.

Prema njegovim rečima, prvi korak na tom putu predstavlja nedavno obnovljeni dijalog u Briselu između Srbije i Kosova, pod pokroviteljstvom Evropske unije (EU), kao i nedavno potpisani sporazum beogradske i prištinske delegacije u Vašingtonu.

Vučić se zahvalio administraciji američkog predsednika Donalda Trampa (Trump) „za konstruktivnu i važnu ulogu u postizanju tog sporazuma, što je važan signal njihove posvećenosti da se postigne konačno i održivo rešenje za ovo važno pitanje“.

Predsednik Srbije obratio se na 75. zasedanju Generalne skupštine UN, dan nakon što je Beograd posetila delegacija američkog predsednika Donalda Trampa, predvođena specijalnim izaslanikom predsednika SAD za dijalog Srbije i Kosova Ričardom Grenelom (Richard Grenell), a tom prilikom je simbolično otvorena kancelarija američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC).

Delegacija je prethodno posetila i Kosovo.

Podsetimo, sporazum o ekonomskoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije potpisali su 4. septembra u Vašingtonu premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić uz prisustvo predsednika SAD Donalda Trampa.

Bijela kuća: Potpisan sporazum Srbija - Kosovo
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:08 0:00

U sporazumu se navodi da će dve strane sarađivati sa američkom Međunarodnom razvojnom finansijskom korporacijom i EXSIM Eksport-import bankom radi realizacije projekata autoputa mira, železničke veze između Prištine i Merdara, kao i između Niša i Prištine, te obezbeđivanja sredstava za finansiranje zajmova za mala i srednja preduzeća.

'U EU uz prijateljstva i na Zapadu i na Istoku'

U govoru pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija Vučić je rekao da je punopravno članstvo u EU spoljnopolitički prioritet Srbije, ali da to ne isključuje saradnju Srbije sa zemljama iz svih delova sveta.

„Negujemo partnerske odnose sa zapadnim zemljama, uključujući i intenzivnije veze sa Sjedinjenim Državama. Ali, istovremeno smo ponosni na izuzetne odnose sa Ruskom Federacijom i Narodnom Republikom Kinom. Kao što vidite, to ne krijemo, veoma smo ponosni na naša prijateljstva“, rekao je Vučić.

On je dodao da je unapređivanje odnosa sa zemljama iz regiona Zapadnog Balkana u fokusu spoljnopolitičkog delovanja i da se Srbija veruje „da smo se u odnosima sa našim komšijama ponašali kao odgovorni partner“.

Zahvalnost za podršku tokom pandemije

Predsednik je naveo da se i Srbija suočava sa problemima u borbi protiv zarazne bolesti covid-19, i da je primila pomoć prijateljskih država kada joj je to bilo najpotrebnije, na čemu im još jednom zahvaljuje.

"Želim da se zahvalim našim evropskim partnerima, našim kineskim prijateljima, kao i našim ruskim prijateljima", rekao je Vučić, koji je na pomoći zahvalio i Ujedinjenim nacijama i Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.

XS
SM
MD
LG