Dostupni linkovi

Kaznena prijava protiv glasnogovornika Uprave za indirektno oporezivanje BiH


Protiv Kovačevića je podnesena prijava zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo prevara u službi i pranje novca.

Inspektori Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) podnijeli su kaznenu prijavu protiv glasnogovornika Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) Ratka Kovačevića zbog sumnje da je ovu instituciju oštetio za oko 63.000 KM (31.500 eura), potvrdio je u srijedu 23. rujna glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Kako je kazao Miladinović, protiv Kovačevića je podnesena prijava zbog osnova sumnje da je počinio kazneno djelo prevara u službi i pranje novca.

„Izvještaj se odnosi na postojanje osnova sumnje da je osumnjičeni koji je uposlenik Uprave za indirektno oporezivanje BiH na osnovu odluke o načinu i ostvarivanju prava zaposlenih u institucijama BiH na troškove smještaja, naknade za odvojeni život i naknade privremeno raspoređivanje, svjesno i s ciljem da sebi pribavi protivimovinsku korist, podnio zahtjev za isplatu naknade troškova smještaja i naknade za odvojeni život na osnovu lažnih podataka o stalnom prebivalištu, čime je oštetio budžet BiH za navedeni iznos“, kazao je Miladinović.

Iz ove policijske agencije precizirali su da je Ratko Kovačević kao mjesto boravka prijavio Istočno Sarajevo, te da osumnjičeni u svom vlasništvu ima dvije stambene jedinice u Banjoj Luci te da je u jednoj od njih i boravio sve vrijeme za koje je od UIO-a naplaćivao putne troškove i naknadu za odvojeni život.

Ratko Kovačević je u izjavi za RSE kazao kako ga niko nije zvao, te da nije upoznat s predmetom. Dodao je kako nikada ništa u životu nije učinio protivzakonito.

Iz Tužiteljstva BiH je priopćeno kako su zaprimili izvješće SIPA-e o slučaju Kovačević, formirali predmet te će biti izvršene određene provjere.

XS
SM
MD
LG