Dostupni linkovi

Vučić za Reuters: Sporazumi važni za očuvanje mira, ne kažem da smo blizu političkog rješenja


Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom intervjua za Reuters u Beogradu
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić tokom intervjua za Reuters u Beogradu

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić umanjio je nade da bi sporazum o ekonomskoj saradnji sa Kosovom uz posredstvo Sjedinjenih Država mogao uskoro dovesti do političkog sporazuma, prenosi Reuters.

Srbija i Kosovo su početkom septembra u Washingtonu uz prisustvo američkog predsjednika Donalda Trumpa potpisali sporazume o ekonomskoj normalizaciji.

U razgovoru za Reuters Vučić je sporazume opisao kao veliki korak z pravom smijeru, ali još uvijek daleko od političke normalizacije.

“Mislim da su takvi sporazumi veoma važni za očuvanje mira i da jednom zauvijek svi riješimo naše probleme kako bismo imali jasnu budućnost za našu djecu”, rekao je Vučić za Reuters.

“Ne kažem da smo blizu političkog rješenja”, rekao je Vučić, iako je, kako navodi Reuters, ekonomsku saradnju opisao ka “ključnu” za bilo kakve buduće političke dogovore.

U intervjuu Vučić je opisao budućnost Srbije na način na koji bi uključivala balansiranje veza sa istokom i zapadom, čak i ako bi to značilo povremena ljutnja na obje strane.

“Ako živite u maloj zemlji koja je geografski na raskršću, onda bi vaša politika trebala biti održavanje stabilnosti i mira, bilo tako što se ne svađate ni s kim, što je nemoguće, bilo da se svađate sa svima jednako”, rekao je Vučić za Reuters.

“Srbija je na svom evropskom putu, ali Srbija mora živjeti i ima prijatelje u SAD-u ali isto ima prijatelje kojih se ne stidi u Moskvi i Pekingu”.

U Srbiji se nalazi delegacija vlade Sjedinjenih Američkih Država (SAD), predvođena izvršnim direktorom Međunarodne razvojne finansijske korporacije (DFC) Adamom Boehlerom koja je Beograd je doputovala nakon posjete Prištini.

Prilikom posjete u Beogradu je simbolično otvorena kancelarija DIC-a nakon sastanka predsjednika Srbije Ai premijerke Ane Brnabić sa specijalnim izaslanikom predsjednika SAD-a za dijalog Srbije i Kosova Richardom Grenellom i izvršni direktorom DFC-a. Otvaranje kancelarije dio je sporazuma o ekonomskoj normalizaciji Kosova i Srbije.

XS
SM
MD
LG