Dostupni linkovi

Građani probili ograde na Fruškoj gori koje je postavila privatna kompanija


Aktivistkinja Dragana Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore"
Aktivistkinja Dragana Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore"

Više građanskih aktivista probilo je u subotu, 19. septembra ograde na planinarskoj stazi na Fruškoj gori, popularnoj planini u Vojvodini na severnu Srbije, na parceli na kojoj radove izvodi privatna kompanija, prenela je agencija Beta.

Kako se može videti na snimcima objavljenim na društvenim mrežama, građani su se okupili kod manastira Rakovac na Fruškoj gori, odakle su krenuli putem prema vidikovcu Kesten u nameri da uklone ograde sa planinarske staze Rakovac-Zmajevac.


Učesnici protestne šetnje su potom zastali ispred metalne kapije koja se nalazi na stazi, presekli lance i otvorili je. Nedugo nakon prve razvalili su i drugu kapiju koja je bila postavljena na žutoj planinarskoj stazi, prenela je Beta.

"Želimo da pošaljemo poruku nadležnim institucijama u vezi sa napadima na prirodu Srbije, na šume, na reke, na vazduh, na sve ono što je javno dobro. Krajnje je vreme da počnu da rade na način koji štiti javna dobra i građane, a ne interes investitora", rekla je okupljenima aktivistkinja Dragana Arsić iz Pokreta "Odbranimo šume Fruške gore".

Kako su naveli, povod za skup je inspekcijska prijava koja se odnosi na blokiranje dva javna nekategorisana puta koja su u isto vreme i žuta planinarska staza koja se nalazi u registru planinarskih staza Planinarskog saveza Vojvodine. Staza je blokirana sa dve metalne kapije i sada se nalazi u okviru ograđenog dela Fruške gore koji je otkupila Sanja Petrić za koju je Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE) naveo da je jedan od stvarnih vlasnika kompanije Galens Invest.

Povod je, kako su naveli okupljeni građani, i to što je prošlo sto dana od inspekcijske prijave, a izveštaj inspekcije još uvek nije završen.

Galens: Vidikovac Kesten ostaje otvoren za građane

Kompanija Galens saopštila je u petak, 18. septembra da će, "uprkos navodima pojedinih medija da će kupovinom parcela na Fruškoj gori tamošnji Nacionalni park i vidikovac Kesten biti oduzeti od građana i na tom lokalitetu biti izgrađeno turističko ili stambeno naselje, ta prirodna dobra ostati otvorena za sve ljubitelje prirode".

Dodaju da su planinari i organizovane posete turista dobrodošli u poljoprivredno gazdinstvo, nakon što se sve privede nameni.

XS
SM
MD
LG