Dostupni linkovi

Kina objavila mere za 'nepouzdane subjekte' koji ugrožavaju njen suverenitet i interese


Kinesko Ministarstvo trgovine objavilo je u subotu mere za "nepouzdane subjeke", koje se odnose na strane kompanije za koje se proceni da ugrožavaju nacionalni suverenitet Kine, bezbednost ili razvojne interese, javlja AP.

Kompanijama koje se nađu na listi mogao bi da bude zabranjen uvoz ili izvoz iz Kine, ali i ulaganje u zemlju.

Ostale mere uključuju izricanje novčanih kazni, ograničenje ulaska zaposlenih u Kinu i ukidanje njihove radne ili boravišne dozvole.

Najava novih propisa dolazi posle odluke Sjedinjenih američkih država da od sutra zabrane kineske aplikacije TikTok i ViČet zato što, prema oceni predsednika Donalda Trampa, one prete nacionalnoj bezbednosti i mogu biti upotrebljene da prenesu podatke Kini.

SAD su tako sprovele pretnju koju je uputio predsednik Donald Tramp tim dvema kineskim aplikacijama u kontekstu povećanja tenzija između Amerike i Kine, dve vodeće svetske privrede.

Trampova administracija dala je kineskoj kompaniji Bajtdens, koja je vlasnik aplikacije TikTok, rok do 20. septembra da postigne dogovor o prodaji ili prekine poslovanje na teritoriji SAD.

Kinesko Ministarstvo trgovine osudilo je zabranu i pozvalo SAD da odmah zaustave maltretiranje i zaštite međunarodna pravila i poredak.

"U nedostatku bilo kakvih dokaza, SAD su više puta koristile državnu moć da bi suzbile dve kompanije iz neopravdanih razloga, što je ozbiljno poremetilo njihove uobičajene poslovne aktivnosti, potkopalo poverenje međunarodnih investitora u američko investiciono okruženje i oštetilo normalnu globalnu ekonomiju i trgovinu", navodi se u saopštenju kineskog Ministarstva trgovine.

Dodaje se da će Kina "preduzeti neophodne mere da odlučno zaštiti legitimna prava i interese kineskih kompanija".

Kina se prethodno obavezala da će sastaviti spisak kompanija koje štete njenim interesima nakon što su SAD uvele sankcije kineskom dobavljaču telekomunikacione opreme Huavej i stavile ga na trgovinsku crnu listu. Ona je to učinila ali spisak nije objavljen.

XS
SM
MD
LG