Dostupni linkovi

Hrvatska ulica u Beogradu preimenovana u Ulicu glinskih žrtava 1941. godine


Beograd

Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine Grada Beograda usvojila je na sednici 17. septembra inicijativu da se Hrvatska ulica u beogradskoj opštini Palilula preimenuje u Ulicu glinskih žrtava 1941. godine, navodi se na sajtu gradske uprave grada Beograda.

“Pokolj u Glini, u Crkvi Presvete Bogorodice desio se 29. jula 1941. godine, kada su ustaše ubile više od 1.700 ljudi. Žrtve su bile lokalno srpsko stanovništvo. Pokolj u glinskoj crkvi predstavlja jedan od najvećih ustaških zločina koji je sproveden pre sistematskog genocida u Jasenovcu, Jadovnu i Staroj Gradiški", piše u prihvaćenom predlogu građana naselja Kotež za preimenovanje ulice.

Šta kažu Beograđani o najavi promene naziva ulica?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:11 0:00

“Novim nazivom ulice želimo da sačuvamo sećanje na nevino stradalo stanovništvo”, navodi se takođe u inicijativi građana.

Odluka o podizanju spomenika gradonačelnicima Beograda

Na istoj sednici doneta je i odluka da se podignu spomenici nekadašnjim gradonačelnicima prestonice Branku Pešiću, Vladi Iliću i Milošu Savčiću.

Podnosilac inicijative za podizanje spomenika je, prema rečima predsednice ove komisije Andree Radulović, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, u svojstvu građanina.

Vesić je predložio da spomenik Branku Pešiću (1922-1986), gradonačelniku Beograda od 1964. do 1974. godine, bude ispred zgrade Opštine Zemun, na Masarikovom trgu.

“U vreme kada je on vodio našu prestonicu izgrađeni su Beograđanka, Mostarska petlja, auto-put kroz Beograd, most Gazela, Terazijski tunel, a osnovane su i kulturne manifestacije kao što su Fest i Bitef”, navodi se u obrazloženju predloga.

Spomenik Vladi Iliću (1882-1952) bi, prema Vesićevom predlogu, bio prekoputa njegove vile, u Venizelosovoj ulici.

Za mandata Ilića počela je izgradnja Hrama Svetog Save, visećeg "Mosta kralja Aleksandra Karađorđevića" preko Save, na čijim je stubovima danas "Most bratstva i jedinstva", odnosno "Brankov most", navodi se, između ostalog, u predlogu.

Spomenik Milošu Savčiću (1865-1941) biće, prema predlogu, na uglu Bulevara kneza Aleksandra Karađorđevića i Vojvode Putnika.

Savčić je, kako se navodi, bio jedan od najbogatijih Evropljana u međuratnom periodu, a gradonačelnik Beograda - od 1929. do 1930. godine, ali je za tu jednu godinu mandata, prema rečima Vesića, „rešio veliki broj problema Beograđana“.

XS
SM
MD
LG