Dostupni linkovi

EK: Čestitke nakon zakletve nove vlade u Crnoj Gori


Čelnici pobedničkih stranaka na izborima nakon dogovora o Vladi: Dritan Abazović (levo), Zdravko Krivokapić, (u sredini) i Aleksa Bečić (desno)
Čelnici pobedničkih stranaka na izborima nakon dogovora o Vladi: Dritan Abazović (levo), Zdravko Krivokapić, (u sredini) i Aleksa Bečić (desno)

Evropska unija (EU) u principu ne komentariše izborne rezultate u bilo kojoj zemlji, jer se uvek čeka na formiranje vlade, objašnjavaju zvaničnici briselskih institucija.

Ana Pisonero, portaparolka Evropske komije (EK) nadležna za proširenje je podsetila da je Brisel izdao saopštenje odmah nakon preliminarne procene Misije OSCE-a, odnosno Ureda za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR).

“Reagovaćemo, kao i u drugim zemljama, kada nova vlada položi zakletvu”, izjavila je Pisonero za Radio Slobodna Evropa (RSE), podsetivši da se EU institucije sada raduju konstituisanju novog parlamenta i formiranju nove vlade “koja će nastaviti stabilan put Crne Gore ka EU”.

“Crna Gora je dobro napredovala u procesu pristupanja u EU, a meseci koji su pred nama moraju se iskoristiti za produbljivanje i ubrzanje političkih i ekonomskih reformi, posebno u oblasti vladavine prava, gde je sledeća prekretnica ispunjavanje privremenih merila za poglavlja o vladavini zakona, 23 i 24”, istakla je Pisonero.

Državna izborna komisija je utvrdila 14. septembra konačne rezultate izbora u Crnoj Gori, održanih 30. avgusta, u kojima su, prvi put nakon tri decenije, opozicione partije dobile više glasova od vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS).

DPS je osvojila 30 mandata, Za budućnost Crne Gore na čelu sa Demokratskim frontom 27 mandata, a Mir je naša nacija Alekse Bečića deset mjesta.

Crno na bijelo na čelu sa Ujedinjenom reformskom akcijom Dritana Abazovića osvojila je četiri, Socijaldemokrate Ivana Brajovića tri, koliko i Bošnjačka stranka. Dvije albanske liste imaće po jedan mandat , a opoziciona Socijaldemokratska partija dva.

Bez obzira na izborni rezultat, kako objašnava Ana Pisonero, EU potvrđuje spremnost da bude potpuno posvećena nastavku podrške procesu pristupanja Crne Gore u EU, kao i ekonomskom oporavku nakon krize izazvane pandemijom COVID-19, uključujući kroz predstojeći ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan.

Inače, Crna Gora se smatra liderom u procesu pristupanja u EU, tako što je zemlja već otvoila sva poglavlja u procesu pregovora o članstvu.

Evropska komisija će početkom oktobra objaviti godišnji izveštaj za svaku zemlju koja pripada procesu proširenja u ispunjavanju neophodnih kriterijuma za napredak u procesu evropskih integracija.

XS
SM
MD
LG