Dostupni linkovi

Velike poplave na jugu SAD posle udara uragana Sali


Sali je pogodila kopno u mestu Golf šors u Alabami kao uragan druge kategorije (od pet)
Sali je pogodila kopno u mestu Golf šors u Alabami kao uragan druge kategorije (od pet)

Uragan Sali pogodio je u sredu obalu Alabame i Floride, gde je doveo do "istorijskih i katastrofalnih poplava" i masovnih nestanaka struje, saopštio je Nacionalni centar za uragane, a prenosi agencija Rojters.

U pojedinim područjima na američkoj obali Meksičkog zaliva je protekla 24 sata palo najmanje 45 centimetara kiše, a nove padavine očekuju se tokom dana, čak i dok vetrovi slabe. Gotovo metar vode preplavio je ulice u centru Pensakole na Floridi, dok su putevi i mostovi oštećeni, a oluja je zahvatila i grad Mobil, u Alabami.

"Kiša je zaista nestvarna", kaže Kevin Holihend, koji je sklonište pronašao u Mobilu. "Nismo imali ovakvo nevreme od kad sam došao ovde", ističe Grent Solc koji živi u Mobilu sedam godina. U nekim oblastima moglo bi da padne i od 90 centimetara kiše. U međuvremenu, Nacionalni centar za uragane saopštio je da je Sali oslabila u tropsku oluju.

Sali je pogodila kopno u mestu Golf šors u Alabami kao uragan druge kategorije (od pet), uz vetrove jačine od 165 kilometara na sat koji bi mogli da izazovu ogromnu štetu, prenosi Glas Amerike. Više od 500.00 domova i radnji u Alabami i na Floridi je ostalo bez struje. Nacionalni centar za uragane saopštio je da bi poplave mogle da ugroze živote duž delova američke obale Meksičkog zaliva.

U mestu Orindž bič u Alabami, visoki talasi udarali su na obalu. Stanovnici tog mesta osigurali su svoje brodove i imovinu. Nekoliko kilometara dalje, u mestu Golf šors, poplavljeni su i putevi.

Meteorološkinja Stejsi Stjuart iz Nacionalnog centra za uragane upozorila je da poplave mogu da budu i fatalne. "Desiće se istorijske poplave uz istorijske kiše. Ljudi koji žive blizu reke ili potoka moraju da se evakuišu odatle".

Meteorolog iz Luizijane Donald Džons predviđa da će poplave izazvane uraganom Sali biti slične onima koje je doneo uragan Harvi 2017. Guverner Misisipija Tejt Rivs rekao je da stanovnici južnog dela zemlje treba da se pripreme na jaku kišu i poplave.

Guvernerka Alabame Kej Ajvi apelovala je stanovnike nižih područja blizu reke da se evakuišu, jer je prognozirana visina poplavnog talasa 1,8 metara.

"Ne vredi da rizikujete život", rekla je Ajvi. Luke, škole i radnje zatvorene su duž pogođene američke obale. Energetske kompanije takođe su obustavile četvrtinu proizvodnje nafte i gasa u Meksičkom zalivu, a neke rafinerije su zaustavile ili usporile operacije.

Predsednik Donald Tramp proglasio je vanrednu situaciju u delovima Luizijane, Misisipija, Alabame.

XS
SM
MD
LG