Dostupni linkovi

Tadić: Opozicija raspravljala o učešću na budućim izborima u jednoj ili više kolona


Predsednik opozicione Socijaldemokratske stranke Boris Tadić

“Dogovorili smo se da ćemo raspravljati pitanje da li se na buduće izbore ide u jednoj ili više kolona zavisno od toga šta je najsvrsishodnije“, izjavio je predsednik Socijaldemokratske stranke Boris Tadić na sastanku opozicionih političkih stranaka i organizacija održanog u Beogradu koji je sam inicirao, uz napomenu da se zalaže za nastup u više kolona.

Tadić je naveo da nije „ni koordinator, ni moderator ili lider“ opozicije u Srbiji, niti mu je to pretenzija.

„Samo sam pozvao sve ove ljude u tehničkom smislu da svi zajedno kažu svoju reč“, naveo je Tadić i dodao:

“Polazimo od toga da je veoma važno da uspostavimo sistem unutrašnjih vrednosti a jedna od njih je da se međusobno ne napadamo kada imamo protivnika koji je više nego opasan.“

Sastanak je iniciran, kako je ranije saopšteno na sajtu Socijaldemokratske stranke, kako bi se dogovorila nova strategija opozicionog delovanja, a njemu su se odazvale stranke koje su bojkotovale, ali i učestvovale na parlamentarnim izborima 21. juna.

Ne da(vi)mo Beograd: Opozicione organizacije da izađu sa svojim ideološkim ili programskim partnerima

Inicijativa “Ne da(vi)mo Beograd”, čiji su predstavnici učestvovali na sastanku, saopštila je da su izneli stav “da bi opozicione organizacije na izbore trebalo da izađu sa svojim prirodnim ideološkim ili programskim partnerima, tako da neprincipijelna partnerstva, koja su karakteristična za nastup u jednoj koloni, nikoga ne odbiju, već da se građanima ponudi da glasaju za one opcije koje smatraju najboljim”.

“Ovakav pristup, uz koordinaciju i saradnju na konkretnim pitanjima kao što je kontrola izbora, borba za slobodne medije, kao i borba protiv nasilja, može dovesti do toga da se veliki broj građana odluči ne samo da izađe na birališta, već i da uzme direktnu ulogu u kampanji ili kontroli izbora”, navedeno je u saopštenju Inicijative.

Pokret Jedan od pet miliona, koji je učestvovao na izborima, saopštio je da njihovi predstavnici nisu mogli da prisustvuju sastanku opozicije jer nisu, kako im je rečeno, "na spisku".

"Ovim se, nažalost, pokazalo da pojedini 'lideri i liderčići' u javnosti samo glume spremnost za zajedništvo, a iza zavesa vode spiskove, podgrevaju podele i prave klanove. To otkriva i njihovu jedinu ambiciju - da preuzmu vlast i među sobom podele pozicije, a ne da suštinski menjaju sistem i donesu boljitak narodu", navodi se u saopštenju Pokreta.

XS
SM
MD
LG