Dostupni linkovi

Hapšenja u BiH zbog izborne prevare


Prebrojavanje glasova na jednim od izbora u BiH, arhivska fotografija
Prebrojavanje glasova na jednim od izbora u BiH, arhivska fotografija

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u srijedu su, u Istočnom Sarajevu i Sanskom Mostu, lišili slobode tri osobe zbog postojanja osnova sumnje da su počinile krivično djelo „Izborna prevara“.

Postupajući po naredbi Suda BiH, policijski službenici SIPA pretresli su četiri lokacije na području Sanskog Mosta i tom prilikom otkrili i privremeno oduzeli mobilne telefone, računare, kasete za diktafon, raznu dokumentaciju, USB stikove, kao i druge uređaje na kojima su pohranjeni određeni elektronski podaci, saopćeno je iz SIPA-e.

Nakon kriminalističke obrade u prostorijama SIPA, osobe lišene slobode bit će predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Iz Tužilaštva BiH prethodno je saopšteno da Agencija za istrage i zaštitu Bosne i Hercegovine vrši pretrese na području Opštine Sanski Most, na zapadu Bosne i Hercegovine.

Kako su naveli, aktivnosti su usmjerene na otkrivanje i procesuiranje kaznenih djela izborne prevare, počinjene tokom opštih izbora 2018. godine.

“Postupajući po nalogu tužioca iz Posebnog odjela za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, uz naredbu Suda BiH, policijski djelatnici Državne agencije za istrage i zaštitu-SIPA, uz asistenciju policije MUP-a USK, su na području Sanskog Mosta izvršili pretrese objekata i prostorija, koje koriste troje osumnjičenih. Prilikom pretresa izvršeno je izuzimanje određenih dokaza i dokumentacije”, navodi se u saopštenju za javnost Tužilaštva BiH.

Ističe se i da su osumnjičeni u svojstvu članova izbornih tijela, nezakonito glasali koristeći podatke preminulih osoba, kao i koristeći glasove za osobe koje nisu izašle na izbore, s ciljem da pribave što veći broj glasova za određene kandidate sa područja Sanskog Mosta.

XS
SM
MD
LG