Dostupni linkovi

Tači: Ponovni razgovori o Zajednici opština sa srpskom većinom korak unazad za Kosovo


Predsednik Kosova Hašim Tači
Predsednik Kosova Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači ocenio je 15. septembra da je ponovno otvaranje teme oko Zajednice opština sa srpskom većinom, u okviru dijaloga sa Srbijom, korak unazad za Kosovo.

On je u izjavi novinarima u Prištini, nakon održavanja manifestacije povodom proslave jevrejske Nove godine, poručio da je predstojeći sastanak u četvrtak u Briselu opasan jer će se razgovarati o agendi Srbije.

U četvrtak se u Briselu održava naredna runda dijaloga između Kosova i Srbije na ekspertskom nivou, a teme su Zajednica opština sa srpskom većinom i finansijska potraživanja i imovine.

"Ponovno otvaranje pitanja o Zajednici u Briselu predstavlja zastoj za Kosovo. To je udarac na državnost Kosova i kršenje suvereniteta, postoji opasnost da se stvori 'Republika Srpska na Kosovu'. Niko nema prava da sedne da razgovara ili pregovara, a kamoli da tvrdi da postiže novi sporazum o Zajednici”, rekao je Tači.

Predsednik Kosova je podvukao da je to pitanje završeno 2013. godine, te podsetio na odluku Ustavnog suda i istakao da se sve mora raditi u skladu sa kosovskim zakonima.

Formiranje Zajednice opština sa srpskom većinom predviđeno je prvim Briselskim sporazumom iz 2013. postignutom u dijalogu Kosova i Srbije. Konkretni detalji su dalje usaglašeni principima/opštim elementima iz 2015.

Međutim, Ustavni sud Kosova je decembra 2015. godine utvrdio da principi o Zajednici nisu u potpunosti usaglašeni sa Ustavom Kosova, ali, kako su dodali, to bi se moglo uskladiti zakonskim aktom Vlade Kosova i statutom.

Na osnovu odluke Ustavnog suda Kosova, sporan je sporazum o principima Zajednice koji nije u skladu sa Ustavom, pogotovo u oblastima koje se odnose na jednakosti pred zakonom, osnovna prava i slobode, te prava manjinskih zajednica i njihovih pripadnika.

XS
SM
MD
LG