Dostupni linkovi

Šta rezultati regionalnih izbora govore o Putinovoj Rusiji?


U Tomsku je stranka Jedinstvena Rusija izgubila većinu u gradskom vijeću.

Bez iznenađenja: i do sada dominantna ruska stranka proglasila je veliku pobjedu na regionalnim i lokalnim izborima.

Iznenađenje: Saveznici borca protiv korupcije Alekseja Navaljnog mogli bi osvojiti zastupnička mjesta u dva sibirska grada, a stranka Jedinstvena Rusija pod kontrolom Kremlja izgubila je većinu u tri.

Utrke za guvernera, regionalna zakonodavna tijela i gradska vijeća održane su u mnogim ruskim provincijama u tri dana glasanja zaključno s 13. septembrom. Kao i na gotovo svim ruskim izborima posljednjih godina, glasanje se odvijalo uz ograničenja onog što je arhitekt političkog sistema, predsjednik Vladimir Putin, nekoć slavno nazvao "upravljanom demokratijom", piše redakcija Radija Slobodna Evropa (RFE/RL) na engleskom jeziku.

Ipak, uprkos menadžerskim naporima Kremlja i svježem suzbijanju protivnika, za rusko biračko tijelo postoji određeni manevarski prostor, a lokalna pitanja - odlagališta otpada, na primjer - motivisala su glasače u nekim mjestima da zagovaraju rezultate izbora koji se ne moraju uvijek uklopiti u upravljačke planove Moskve.

Povrh svega je stvarnost u kojoj je vladajuća politička stranka u zemlji veoma nepopularna, Putinov sjaj ocrnjen uz pad rejtinga u trenutnom mandatu. To će imati posljedice za naredne izbore za Donji dom parlamenta, Državnu dumu, sljedeće godine.

Evo kratkog pregleda nekih rezultata trodnevnog glasanja i onoga što najavljuju u budućnosti.

Navaljnijeva pobjeda iz bolničkog kreveta

Izbori su se održali samo tri nedjelje nakon što se Navaljni naglo razbolio tokom leta za Moskvu iz Tomska, gdje je pomagao u okupljanju lokalnih pristalica i promociji svoje inicijative "pametno glasanje".

Navaljni je hospitaliziran u Rusiji, gdje je stavljen u komu a kasnije evakuisan u berlinsku bolnicu, gdje su njemački ljekari zaključili da je otrovan nervnim toksinom koje je prvi put razvijen u sovjetsko doba.

U Tomsku je Jedinstvena Rusija osvojila najviše glasova, ali je izgubila većinu u gradskom vijeću, dok su dva saveznika otrovanog opozicionog političara - Kseniija Fadejeva i Andrej Fatejev - osvojili mjesta, prema preliminarnim rezultatima.

U Novosibirsku, još jednom sibirskom gradu poznatom po svojoj akademskoj i naučnoj zajednici, drugi Navaljnijev saveznik, Sergej Bojko, bio je na putu da osvoji mjesto u gradskom vijeću.

Pobjede su bile neupitno male; gradska vijeća obično nisu mjesta u kojima se događaju velike političke promjene u Rusiji.

Ali one su također vrlo simbolične, jer prikazujuju postojanu moć Navaljnog - koji je izgradio političku podršku parteći frustraciju dela Rusa zbog visoke korupcije za koju kritičari optužuju Jedinstvenu Rusiju i Putinove saveznike.

Štaviše, pobjede su ostvarene van velikih gradova poput Moskve i Sankt Peterburga, čija su biračka tijela teže liberalnija nego u ruskim regijama.

A pobjede su uključivale ono što je u Rusiji poznato kao "nesistematična opozicija" - složena nomenklatura koja opisuje opozicione snage koje djeluju bez prešutnog odobrenja Kremlja.

Portparolka Navaljnog Kira Jarmiš konstatovala je da su pobjede pokazale da Navaljnijeva podrška seže dalje od najvećih urbanih centara. "Ovo je odgovor na sva jadikovanja kako Aleksej navodno nema podršku u regijama", napisala je u postu na Tviteru (Twitter). "Veoma ga podržavaju", zaključila je.

Vladajuća stranka i njene pobjede

Ocjene popularnosti Jedinstvene Rusije nikada nisu bile niže. Navaljni možda ima veliki dio zasluga u tome, nakon što je najprije popularizovao frazu "Stranka prevaranata i lopova" opisujući tako Jedinstvenu Rusiju 2012. godine, od kada je izlaže javnim kritikama.

Na prošlim izborima, znatan broj kandidata za lokalne pozicije, uključujući i Moskvu, zapravo se utrkivao kao nezavisni, distancirajući se tako od narušenog ugleda Jedinstvene Rusije.

Ipak, stranka je impresivna i čvrsto drži funkcije za koje se glasa, na svim nivoima širom zemlje.

Pozivajući se na podatke o izlasnosti na izbore i preliminarnog prebrojavanja, Andrej Turčak, sekretar Generalnog vijeća Jedinstvene Rusije, rekao je da je stranka spremna osvojiti većinu u svim regionalnim zakonodavnim tijelima i da su njeni kandidati za guvernera daleko ispred.

A prvi rezultati 14. septembra pokazali su da je Jedinstvena Rusija pobijedila u svih 18 guvernerskih utrka; u nekim regijama, Tatarstanu, Komiju i Kamčatki, rezultati su pokazali velike pobjede za kandidate Jedinstvene Rusije.

Tako je bilo i u Irkutsku, industrijskom sibirskom gradu u blizini Bajkalskog jezera; tamošnji preliminarni rezultati pokazali su da je sadašnji guverner na kraju pobijedio s više od 61 odsto, uprkos anketi o izlasnosti koja je ukazivala na tijesnu utrku.

Regionalni izbori u Rusiji
Regionalni izbori u Rusiji

Ali u oklopu Jedinstvene Rusije bilo je određenih pukotina.

Gde je Jedinstvena Rusija bila slaba?

U gradskom zakonodavnom tijelu Tomska s 37 mjesta, uprkos učešću Navaljnijevih saveznika, Jedinstvena Rusija završila je kao dominantna, s više od 24 odsto glasova, ali je njen broj osvojenih mjesta, prema ranim rezultatima, pao sa 21 na samo 11.

Slično je i u Novosibirisku, gdje je udio Jedinstvene Rusije pao na 22 mjesta, u odnosu na 33. Jedinstvena Rusija izgubila je većinu i u zakonodavnom tijelu Tambova.

Nezavisna organizacija za praćenje izbora Golos rekla je da se šest od 18 kandidata koji su se kandidovali za guvernerska mjesta utrkivali kao nezavisni kandidati, kako bi sakrili svoju pripadnost Jedinstvenoj Rusiji.

Kontinuirana nepopularnost Jedinstvene Rusije predstavlja problem Kremlju, gdje postoji zabrinutost da bi stranka, ako bi izbori za Državnu dumu koji se očekuju u septembru 2021. bili pošteni i konkurentni, mogla pretrpjeti velike gubitke.

No, postoje znakovi da Kremlj možda već pokušava prevladati problem nepopularnosti Jedinstvene Rusije: nova politička stranka koja je navodno stvorena u blagoslov Kremlja - Novi ljudi - dobila je dovoljno glasova na lokalnim izborima proteklog vikenda da bi se potencijalno mogla uključiti na izborima za Dumu.

'Pametno glasanje'

Nakon što su Navaljni i njegovi saveznici shvatili da ne mogu protiv Jedinstvene Rusije i kremaljske upravljane demokratije, odlučili su se za drugačiju taktiku: "pametno glasanje".

Nezadovoljnim glasačima Navaljnijeva politička organizacija u osnovi predstavlja popis kandidata koji su alternativa Jedinstvenoj Rusiji.

Poster kampanje za Sergeja Bojka, šefa novosibirskog sjedišta Alekseja Navaljnog i kandidata za gradsko vijeće.
Poster kampanje za Sergeja Bojka, šefa novosibirskog sjedišta Alekseja Navaljnog i kandidata za gradsko vijeće.

Djelovalo je na izborima za gradsko vijeće u Moskvi 2019. godine, gdje je Jedinstvena Rusija izgubila znatan broj mjesta, a čini se da je funkcionisalo i u Novosibirsku, Tomsku i drugdje na ovim najnovijim izborima. Sveukupno, Navaljnijeva grupa podržala je više od 1.000 kandidata na lokalnim izborima u cijeloj zemlji kako bi izazvali kandidate Jedinstvene Rusije.

Nije bilo odmah jasno koliko je onih kandidata iz "pametnog glasanja" na kraju pobijedilo, ali to ne znači da će pametno glasanje stati na tome, već će se iskoristiti, vjerovatno s većim učinkom, na izborima za Dumu u septembru 2021. godine.

"Glavni zaključak nedavne kampanje je jednostavan: glasači se trebaju registrovati na web stranici ‘Pametno glasanje’ i dati svoj glas u skladu s preporukama", napisao je Ilija Jašin, opozicioni politički čelnik, u postu na Fejsbuku (Facebook).

"Ako sve uradimo na pametan način, onda će sljedeće godine Jedinstvena Rusija izgubiti većinu u saveznom parlamentu."

Čisto glasanje

Ruski izborni sistem nikada nije bio uzor takmičenja, transparentnosti ili neupitne ispravnosti.

To je trend koji se pogoršao posljednjih godina, nešto što su Golos i druge organizacije opsežno dokumentovali. Ovi regionalni izbori bili su prvi u kojem je korišten novi sistem koji omogućava glasanje tokom tri dana.

Bio je to potez koji je navodno imao za cilj minimalizovanje potencijalne opasnosti od zaraze korona virusom. No, organizacije su upozorile da će biti teže dokumentovati i spriječiti prevare.

"U posljednje četiri godine Golos nikada nije primio toliko masivan protok dojava o demonstrativnom nepoštivanju zakona, uključujući prava posmatrača i članova [izbornih] komisija", saopštila je organizacija 14. septembra.

Stanislav Andreičuk, stručnjak iz Golosa, rekao je za RFE / RL da su administrativne i zakonodavne barijere sve gore za transparentnost izbora, trend za koji je predviđao da će se samo pogoršati.

"Bit će sve više sukoba, sudar ovih trendova koji će se povećavati u narednim godinama", rekao je.

XS
SM
MD
LG