Dostupni linkovi

Prvi od četiri američka helikoptera sletio na vojni aerodrom u Podgorici


Vojska Crne Gore nabavila američki helikopter za obuku pilota
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:50 0:00

Vojska Crne Gore nabavila američki helikopter za obuku pilota

Na vojni aerodrom "Knjaz Danilo" u Podgorici doletio je prvi od četiri američka helikoptera Bell 505 Jet Ranger X, koji će postati dio sistema Vazduhoplovstva Vojske Crne Gore.

Odlazeći Ministar odbrane Predrag Bošković kazao je tokom svečanosti da je u prethodne 4 godine u modernizaciju Vojske uloženo preko 120 miliona eura.

"Izražavam nadu da će Ministarstvo odbrane i Vojska zadržati svoj evropski i evroatlanski kurs, da će učestvovati u međunarodnima misijama širom svijeta", kazao je Bošković.

Predrag Bošković je na čelu Ministarstva odbrane od ulaska Crne Gore u NATO, u junu 2017. godine.

Bošković je visoki funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) koja je nakon 30 godina na izborima prije dvije sedmice (30.avgusta) izgubila parlamentarnu većinu i mogućnost da formira vladu.

Lideri tri opozicione liste, koje su osvojile većinu na parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta, predstavili su 9. septembra principe djelovanja koji podrazumijevaju saradnju sa NATO, nastavak integracija u Evropsku uniju (EU).

Crna Gora je već šest godina dio NATO misije „Odlučna podrška“.

U toku 2019. godine, crnogorski vojnici bili su angažovani u tri NATO misije.

U misiji „Ojačanog prisustva“ u Letoniji bila su angažovana tri kontingenta sa 24 pripadnika Vojske. U misiji KFOR-a na Kosovu angažovani su jedan oficir i jedno civilno lice, dok su u Avganistanu u misiji „Odlučna podrška“ bila angažovana tri kontingenta Vojske, sa ukupno 87 pripadnika.

XS
SM
MD
LG