Dostupni linkovi

Burna reakcija Iranaca zbog uklanjanja devojčica s udžbenika matematike


Uklanjanje slika devojčica s korica udžbenika iz matematike razljutilo je mnoge Iranace. Vlasti su navele da je naslovnica bila "pretrpana", mada se na novom izdanju udžbenika i dalje pojavljuju tri dečaka (slika levo).

Iranci su burno reagovali zbog uklanjanja slika devojčica s naslovne strane udžbenika matematike za treći razred, za šta kritičari kažu da ističe rodnu diskriminaciju i seksistički stav državnih zvaničnika, piše redakcija Radija Slobodna Evropa na engleskom jeziku.

Ministarstvo obrazovanja saopštilo je da je prvobitna naslovnica s dve devojčice i tri dečaka kako se igraju pod drvetom "prenatrpana", zbog čega su oni koji su pregledali knjigu iz "umetničke, estetske i psihološke perspektive" predložili da bude "manje natrpana". Ministarstvo je dodalo da devojčica ima unutar udžbenika, kao i na koricama drugih knjiga iz matematike.

Ta odluka je, međutim, razgnevila i žene i muškarce koji su na društvenim mrežama protestovali zbog, kako smatraju, uklanjanja žena i ukazali da je prva i zasad jedina žena koja je dobila Fildsovu medalju, nešto poput Nobelove nagrade za matematiku, bila iz Irana.

Pokojna iranska matematičarka Marjam Mirzahani (arhivska fotografija)
Pokojna iranska matematičarka Marjam Mirzahani (arhivska fotografija)

Profesorka na Univerzitetu Stanford Marjam Mirzahani 2014. godine je dobila Fildsovu medalju, najprestižniju međunarodnu matematičku nagradu.

Umrla je tri godine kasnije u 40. godini posle duge borbe s rakom što je izazvalo žalost među Irancima, uključujući lidere zemlje, koji su rekli da je njena smrt izazvala "veliku tugu".

Mnogi su su na društvenim medijima objavljivali fotografije Mirzahani, dok su ih drugi u Fotošopu (Photoshop) ili lepkom lepili na korice udžbenika matematike uz haštag na persijskom #ženenemogubitieliminisane.

"Iranka po imenu Marjam Mirzahani bila je najistaknutija ličnost veka u matematici. Sad ste izbrisali fotografije devojčica s užbenika matematike za treći razred?" napisala je na Tviteru (Twitter) Mahsa Nasrolahi.

Političar Ebrahim Asgarzadeh, jedan od vođa zauzimanja ambasade SAD 1979. godine, naveo je u postu na Instagramu da je "politika eliminacije (žena) i rodne segregacije došla do samog kraja".

"Moja ćerka: stavila je fotografiju Mirzahani na koricu knjige i budi ponosna što si devojčica", dodao je Asgarzadeh.

Potpredsednica Irana za pitanja žena i porodice Masumeh Ebtekar postavila je Tviteru naslovnicu udžbenika matematike za treći razred pored naslovnice udžbenika prirodnih nauka za treći razred na kojoj se nalaze samo devojčice i navela da treba da budu viđene zajedno. Dodala je da je ministar obrazovanja Mohsen Hadži Mirzae u svoj program uključio "rodnu pravdu".

Ebtekar je priznla da je "osetljivost" ljudi po tom pitanju primerena.

"Devojčice se ne mogu ignorisati", dodala je na Tviteru.

Prema mnogim kritičarima, brisanje tri devojčice iz udžbenika istaklo je više od četiri decenije državom nametnute diskriminacije žena, uključujući diskriminatorne zakone koji ženama daju manja prava u oblastima kao što su starateljstvo nad decom i razvod ili koji ih primoravaju da u javnosti pokrivaju kosu i telo.

"Dovoljno je nepravde naneto našim devojčicama i ženama, ne možete ignorisati polovinu društva ovim igrama", napisao je na Tviteru karikaturista Mahdi Ahmadian uz crtež na kojem devojčice s naslovne strane udžbenika odvlače dva muškarca. Jedan od njih nosi srp, što je očigledna referencu na jezivu smrt 14-godišnje devojčice koju je otac ubio u junu, posle čega je obnovljena debata o potrebi pravne zaštite dece i žena od zlostavljanja i nasilja.

Otac, koji je odsekao glavu svojoj ćerki jer nije odobravao njenog dečka, pre tog čina se konsultovao s advokatom kako bi se uverio da neće dobiti smrtnu kaznu.

XS
SM
MD
LG