Dostupni linkovi

Minimalna zarada u Srbiji biće veća za 6,6 naredne godine


Minimalna zarada u Srbiji u 2021. godini biće veća za 6,6 odsto i iznosiće 32.126 dinara (272,4 evra).

Neoporezivi deo zarade biće povećan sa 16.300 na 18.300 dinara, odnosno, 155,2 evra.

To je na konferenciji za novinare rekao predsedavajući Socijalno-ekonomskog saveta Srbije (SES) Zoran Stojiljković.

Stojiljković, koji je i predsednik UGS "Nezavisnost", posle sednice SES-a je rekao da nije bilo konsezusa socijalnih partnera o visini minimalne zarade u 2021. godini.

"Dogovora nije bilo", rekao je Stojiljković i podsetio da su predstavnici sindikata ostali pri svom stavu da najniža zarada mora da prati minimalnu potrošačku korpu, odnosno da bude oko 38.000 dinara (322 evra).

Predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović je takođe podsetio na dogovor o izjednjačavanju minimalca sa potrošačkom korpom.

"Bili smo svesni da zbog krize koja nastaje oko korona virusa to nije realno i prihvatili smo smanjenje, ali nismo očekivali ovoliko. Očekivali smo cifru koja bi bila prihvatljiva za zaposlene, a to je 34.000", rekao je Orbović.

Na drugoj strani, poslodavci su svako povećanje minimalne zarade uslovljavali olakšicama kod plaćanja poreza i doprinosa.

Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije ocenio je da će privreda dobiti dodatno opterećenje u vremenu neizvesnosti, ali da su prihvatili ponudu.

"Nadamo se da će i inflacija ostati u okvirima u kojima je bila dosad i da ćemo narednu godinu dočekati sa nekim povećanjem privredne aktivnosti. Povećanje neoporezivog dela sa 16.300 na 18.300 dinara će značajno pomoći privredi", rekao je Atanacković.

Socijalno-ekonomski savet je osnovan u cilju uspostavljanja i razvoja socijalnog dijaloga u pitanjima od značaja za ostvarivanje ekonomskih sloboda i prava zaposlenih.

Prvi Socijalno – ekonomski savet Srbije osnovan je 2001. godine na osnovu Sporazuma koji su zaključili Vlada Srbije, Savez samostalnih sindikata Srbije, Ujedinjeni granski sindikati „Nezavisnost“, Asocijacija slobodnih i nezavisnih sindikata i Unija poslodavaca Srbije.

XS
SM
MD
LG