Dostupni linkovi

Pompeo: SAD pozdravljaju nameru Srbije da označi Hezbolah kao terorističku organizaciju


Majk Pompeo
Majk Pompeo

Najava Srbije da će označiti Hezbolah kao terorističku organizaciju u celini je još jedan značajan korak koji ograničava sposobnost ove terorističke grupe koju podržava Iran da deluje u Evropi, izjavio je državni sekretar SAD Majk Pompeo (Michael Pompeo), objavljeno je na sajtu američkog Stejt departmenta.

U saopštenju se podseća da je ta „važna akcija“ najavljena kao deo istorijskih obaveza koje je predsednik SAD Donal Tramp (Trump) obezbedio u vezi sa širokim spektrom pitanja ekonomske normalizacije između Srbije i Kosova, zajedno sa koracima koje obe nacije preduzimaju da pomognu u postizanju mira na Bliskom istoku.

"Nema sumnje da se kao domine ruše evropske operacije Hezbolaha, gde nastavlja da planira terorističke napade, nabavlja vojnu tehnologiju i prikuplja preko potrebna sredstva", navodi se na sajtu Stejt departmenta.

Dodaje se i da nedavne akcije Nemačke i Litvanije protiv Hezbolaha, prate korake koje su prošle godine preduzele Velika Britanija i Kosovo.

„SAD i dalje pozivaju Evropsku uniju i evropske države da u celini označe ili zabrane Hezbolah i prepoznaju da su i koren i ogranci terorističke organizacije bez razlike između takozvanog „vojnog“ i „političkog“ krila, naveo je Pompeo u saopštenju.

„Pozivamo sve zemlje u Evropi i drugde da preduzmu sve što mogu da spreče operativce Hezbolaha, njihove regrutere i finansijere da deluju na njihovim teritorijama“, zaključuje se u saopštenju.

Vučić: Dajemo doprinos globalnoj bezbednosti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovorio je na svom Tviter profilu na poruku državnog sekretara SAD Majka Pompea povodom najave da će Srbija označiti Hezbolah kao terorističku organizaciju.

"Budite uvereni, dragi prijatelju @SecPompeo, da ostajemo nepokolebljivi u borbi za mir i stabilnost, čime dajemo svoj doprinos sveukupnoj globalnoj bezbednosti", naveo je Vučić u odgovoru Pompeu.

Jedna od 16 tačaka u sporazumu koji su 4. septembra u Beloj kući, u prisustvu američkog predsednika Donalda Trampa, potpisali premijer Kosova Avdulah (Avdullah) Hoti i predsednik Srbije Vučić stoji i da se „obe strane obavezuju da označe Hezbolah u njegovoj celini kao terorističku organizaciju, te da u poptunosti primene mere ograničenja Hezbolahovih operacija i finansijskih aktivnosti unutar njihovih nadležnosti“.

XS
SM
MD
LG