Dostupni linkovi

Rodbina stradalih, Tramp i Bajden odvojeno obeležili godišnjicu 11. septembra


Cveće i zastave u Njujorku na mestu gde su dva aviona koje su oteli teroristi 11. septembra 2001. udarila u Svetski trgovinski centar.

Predsednički kandidat demokrata Džo Bajden (Joe Biden) i potpredsednik SAD Majk Pens (Mike Pence), prisustvovali su u Njujorku 19. godišnjici terorističkih napada na SAD, dok je predsednik Donald Tramp (Trump) bio na obeležavanju u Šanksvilu u američkoj državi Pensilvanija, gde je pao jedan od otetih aviona, prenosi Rojters.

Bajden i Pens su pozdravili dodirom laktovima zbog pandemije korona virusa koja je uticala i na promenu dosadašnjeg obeležavanja godišnjice napada 11. septembra.

U SAD je od korona virusa preminulo više od 191 hilljada građana, od toga u državi Njujork 32,700.

Zvona na memorijalnom trgu Svetskog trgovinskog centra u Njujorku označila su početak komemoracije 19. godišnjice terorističkih napada u SAD 11. septembra.

U Njujorku je minutom ćutanja širom grada označen trenutak kada je prvi oteti avion udario u severnu kulu Trgovinskog centra.

Tokom komemracije minut ćutanja je ponovljen pet puta u znak sećanja na trenutke kada je drugi oteti avioni udario u drugi toranj Trgovinskog centra, zatim u Pentagon i u polje u Pensilvaniji, kao i kada se svaki od tornjeva srušio.

Komemoracija na vojnom groblju Arlington u Vašingtonu
Komemoracija na vojnom groblju Arlington u Vašingtonu

Oko 200 građana, među njima guverner Endrju Kuomo (Andrew Cuomo) i senator Čak Šumer (Chuck Schumer) učestvovalo je na komemoraciji u Njujorku gde su članovi porodica čitali imena skoro tri hiljade ubijenih kada su se otmirači usmerili dva aviona sa putnicima u kule bliznakinje (Twin Towers).

Bajden je između ostalog ragovarao sa 90-to godišnjom Marijom Fišer (Maria Fisher), koja je izgubila sina u terorističkom napadu. On joj je rekao da je takođe ostao bez sina, požalivši se, "to nikada ne prolazi, zar ne?"

Potom joj je dao ružu koju je držao, prenosi Rojters.

Komemoracije su održane i ispred Pentagona, čiju je zgradu pogodio treći avion i Šanksvilu, gde je oboren četvrti avion kada su se putnici suprostavili otmičarima Al kaide.

Oni su upali u pilotsku kabinu u pokušaju da povrate kontrolu nad avionom koji su otmičari, kako se pretpostavlja, planirali da usmere na zgradu Kongresa ili Belu kuću, javlja Rojters.

"Jedino što je stajalo između neprijatelja i smrtonosnog napada na srce američke demokratije bila je hrabrost i odlučnost 40 muškaraca i žena – neverovatnih putnika i posade leta 93," rekao je Tramp.

Tramp je u tviter poruci napisao da SAD poštuje svoju obavezu datu 2001. da će se uvek sećati gotovo 3.000 "nedužnih Amerikanaca koji su besmisleno ubijeni".

Bajden će takođe posetiti u petak Šanksvil. Pre ulaska u avion u Delaveru gde živi, rekao da će napraviti prekid u političkoj kampanji da obeleži godišnjicu terorističkih napada.

"Neću govoriti ni o čemu osim o 11. septembru. Obustavljamo reklamiranje. Ovo je važan dan i tako ćemo ga obeležiti," kazao je Bajden.

U samoubilačkom terorističkom napadu otetim avionima na Svetski ;trgovinski ;centar u Njujorku i zgradu Pentagona u Vašingtonu, poginule su 2.752 osobe. Zgrada Pentagona je znatno oštećena, a dva tornja visine 410 metara u njujorškoj poslovnoj četvrti Menhetn su potpuno srušena. U međuvremenu, na njihovim ruševinama je podignut kompleks vredan 25 milijardi dolara sa tri oblakodera, muzejom i memorijalom sa idejom da opet bude centar međunarodne trgovine.

Međutim, zbog pandemije Njujork, prema opisu Rojtersa, sada podseća na avetinjski pust mali grad.

Optuživši Osamu Bin Ladena, lidera islamskih ekstremista koji se krio u Avganistanu, za organizovanje napada, SAD su 7. oktobra počele bombardovanje Avganistana.

Američke snage su u maju 2011. u Pakistanu ubile Osamu bin Ladena.


XS
SM
MD
LG