Dostupni linkovi

Velika Britanija i Japan sklopili trgovinski sporazum


Nisan ima tri fabrike u Velikoj Britaniji
Nisan ima tri fabrike u Velikoj Britaniji

Velika Britanija saopštila je danas da je sklopila "istorijski" trgovinski sporazum sa Japanom, što je prvi veliki dogovor ove vrste koji je London zaključio od formalnog napuštanja EU.

Kako je navedeno u Londonu, 99 odsto britanskog izvoza u Japan biće bez carina.

Odredbe ugovora koje se tiču podataka i digitalnog poslovanja su "daleko ispred" u odnosu na sporazum EU i Japana. To će, kako ocenjuje zvanični London, pomoći britanskim kompanijama u finansijskom i tehnološkom sektoru u njihovom delovanju na japanskom tržištu.

Kompanije koje pružaju usluge od finansija, do proizvođača kaputa, biskvita, zatim sira – imaće koristi od ugovora koji predstavlja "važan korak" ka pridruživanju Velike Britanije Sveobuhvatnom sporazumu o Trans-pacifičkom partnerstvu (CPTPP) u azijsko-pacifičkom regionu, navodi Rojters.

Istovremeno, velikim japanskim investitorima u Velikoj Britaniji, poput Nisana i Hitačija, ići će u prilog smanjivanje carina na delove iz Japan i pojednostavljene regulatorne procedure, navodi Ministarstvo trgovine u Londonu.

Britansko-japanski Sveobuhvatni sporazum o ekonomskom partnerstvu usaglašen je na principijelnom nivou u razgovoru video linkom između britanskog ministra za međunarodnu trgovinu Liz Tras i japanskog ministra spoljnih poslova Tošimicua Motegija.

"Ponovo smo preuzeli kontrolu nad svojom trgovinskom politikom i nastavićeno da napredujemo kao trgovinska nacija izvan EU", napisao je na "Tviteru" premijer Boris Džonson.

Po njegovim rečima, Bregzit je omogućio Velikoj Britaniji da sklopi trgovinske sporazume i sa drugim zemljama širom sveta.

Očekuje se da će sporazum povećati britansku trgovinu sa Japanom na nivo od 15,2 milijarde funti (19,53 milijarde dolara), saopštila je britanska Vlada.

"Ovo je istorijski trenutak za Britaniju i Japan, pošto je ovo naš prvi trgovinski sporazum poslije Bregzita", saopštila je Trasova.

Japan je želeo da postigne sporazum ove sedmice pre promena u Vladi koje bi mogle dovesti do odlaganja pregovora.

Japanska vladajuća partija će izabrati u ponedeljak novog lidera umesto premijera Šinza Abea, koji je podneo ostavku iz zdravstvenih razloga. Njegov naslednik na čelu partije će postati premijer i formirati novi cabinet.

Sporazum će biti razmatran u parlamentima dve zemlje, a stupiće na snagu na kraju godine, kada Britanija raskine sve veze sa trgovinskim pravilima EU, navodi Vlada.

XS
SM
MD
LG